© Leo De Nijn

Schoolbuurten in Mechelen groener en veiliger

Mechelen gaat de komende jaren de schoolomgevingen veiliger maken. Daarvoor heeft het een charter ondertekend. Dat raakte bekend bij de onthulling van de eerste ‘octopuspaal’ in Battel. Van dit soort palen, die chauffeurs tot voorzichtigheid aanmanen, komen er tijdens de zomervakantie nog veertig.

PH

Schepenen Greet Geypen (Open Vld), Marina De Bie (Groen) en Marc Hendrickx (N-VA) staken dinsdagmiddag de kinderen van de Vrije Basisschool De Ark in Battel een helpende hand toe bij het onthullen van de eerste octopuspaal in de Dijlestad. Met een octopus er bovenop en de opvallende geel-paarse kleuren zorgen deze palen ervoor dat elke chauffeur in één oogopslag weet dat hij in een schoolomgeving komt en zijn rijstijl moet aanpassen. “We gaan tijdens de zomervakantie nog veertig van deze palen plaatsen aan alle basisscholen in onze stad. We investeren hiervoor 73.000 euro. Maar we geven ze ook een Mechels tintje. Alle palen gaan we voorzien van een Rommy ‘Graag Traag’ affiche, zoals die ook prijkt op de zone 30-borden die we in heel wat straten tijdens de zomervakantie plaatsen. Verkeersveiligheid rond scholen is een prioriteit. Het blijft altijd héél hectisch bij het afzetten ’s morgens en ophalen ’s avonds aan de schoolpoorten en daarom willen we de schoolomgevingen nog veiliger maken dan ze vandaag al zijn. De chaos die bij het afzetten en ophalen daarbij vaak ontstaat, kan gevaarlijk zijn. Ondertussen zijn er aan veel scholen snelheidsremmende maatregelen genomen en hebben we een aantal schoolstraten ingevoerd”, zegt schepen Greet Geypen.

Octopuscharter 2.0

Het stadsbestuur heeft zopas een engagement ondertekend, het zogenaamde ‘Octopuscharter 2.0’ en engageert zich om de schoolomgevingen tegen 2030 in Mechelen nog veiliger te maken. “De schoolomgevingen zijn allemaal zone 30, maar nu is er een engagement om er vooral voor te zorgen dat kinderen op een duurzame manier naar school komen (te voet of met de fiets). De schoolbuurt moet ook groener worden bij de heraanleg, zodat de auto’s ook geweerd worden uit de directe schoolomgeving. Dit engagement willen we de komende jaren verder uitrollen. We kunnen vandaag, met de verkiezingen voor de deur, geen nieuwe beslissingen meer nemen. Maar iedereen in het schepencollege is van oordeel dat we voor een nog veiliger schoolomgeving nog een tandje moeten bijsteken”, zegt schepen Marina De Bie. An Broothaerts, directrice van De Ark in Battel, kan de plannen om de schoolbuurten nog veilig te maken toejuichen. “Het plaatsen van de octopuspaal is zeker een pluspunt. De stad doet al heel wat inspanningen. Ik denk maar aan de gemachtigde opzichters die aan de scholen worden ingezet. Dat ze nu nog een stapje verder willen gaan is top”, zegt de directrice.