© BELGA

Philippe De Backer (Open Vld): “Financiële elite moet geldstromen ontmantelen”

“Het geld van georganiseerde misdaad, drugshandel en terrorisme zit vaak ver weg in vennootschappen. De kleine garnalen aanpakken zonder achter de grote structuren te gaan is dweilen met de kraan open”, zegt Philippe De Backer. De lijstrekker van Open Vld in Antwerpen, pleit daarom voor een nieuwe “financiële elite” dienst bij de politie.

pvdp

Deze dienst maakt gebruik van moderne technologie, zoals datamining, en vrij te krijgen data, zoals jaarrekeningen. Op die manier kunnen ze witwas-structuren achter georganiseerde misdaadoperaties, drugshandel en terroristennetwerken detecteren. Het is een efficiënte manier om het probleem aan de top aan te pakken”, legt Philippe De Backer uit. “Ik wil de illegale handel eruit. Al wie hier niet aan meewerkt, neemt het niet serieus en handelt voor eigen merk, niet voor de stad. Nu mogen de kaarten op tafel. Ik zeg letterlijk: show me the money.”

Erica Caluwaerts, running mate van De Backer op de Open Vld lijst in Antwerpen en strafpleiter verduidelijkt: “Momenteel zijn de financiële gespecialiseerde diensten van politie en gerecht onderbemand. Daardoor leeft de idee dat de kleine garnalen worden aangepakt en niet de grote netwerken erachter. Deze financiële elite diensten pakken de top aan, de grote jongens, en daar waar ze het niet verwachten: in het hart van hun witwas structuur.”

Philippe De Backer wil dat de Antwerpse politie tegen het einde van de volgende legislatuur vertrouwd is met de beste technieken om de geldstromen achter netwerken aan te pakken. “Al wie denkt dat dit een ver van mijn bed show is moet maar eens een foto van florerende handelsstraten van weleer vergelijken met sommige straten nu. Eerlijke ondernemers krijgen zo ook meer kansen om hun zaak te laten floreren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER