Aantal meldingen over discriminatie vrouwen en mannen blijft stijgen

© Belga

In 2017 waren er bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen 34 procent meer meldingen van discriminatie dan in 2016. Discriminatie op het werk wordt het vaakst gemeld, vooral tegen vrouwen.

rdc

Elk jaar neemt het aantal meldingen van discriminatie toe. Op twee jaar tijd zijn er bij het Instituut 59 procent meer binnengekomen. Het ging vorig jaar om 736 meldingen, waaronder 315 vragen om informatie, 295 klachten en 126 mededelingen.

Het Instituut ontving bijna zes keer meer meldingen van ‘seksuele intimidatie’ in 2017, en bijna drie keer zoveel meldingen over ‘seksisme’. Het aantal meldingen over ‘intimidatie’ steeg met 57%. Daarbij gaat het vooral om gevallen waarin mensen worden gepest op het werk op grond hun geslacht, zwangerschap of transgenderidentiteit.

Vooral vrouwen melden discriminaties en worden er slachtoffer van: in 2017 werd iets meer dan de helft (53%) van de meldingen ingediend door vrouwen, iets meer dan een kwart door mannen (26%). De overige meldingen werden gedaan door organisaties.

Meer dan een op de vijf meldingen die bij het Instituut werden ingediend had betrekking op zwangerschap en moederschap. In vergelijking met 2016 is dit aantal verdubbeld.

Bewustwording

Volgens het Instituut gaat het stijgende aantal meldingen hand in hand met een grotere bewustwording en media-aandacht voor seksistisch gedrag. Zowel vrouwen als mannen aanvaarden niet langer dat ze het doelwit zijn van vernederend of onrechtvaardig gedrag omwille van hun geslacht en ondernemen actie.

‘De verantwoordelijk om te komen tot een samenleving waar geen plaats meer is voor seksisme en genderongelijkheid ligt niet bij de slachtoffers, maar wel bij de samenleving als geheel’, zegt adjunct-directeur van het Instituut Liesbet Stevens. ‘Iedereen moet daarbij verantwoordelijkheid nemen.’