Jeremie Vaneeckhout (Groen) bij Luk Alloo: “Bart De Wever de meest invloedrijke politicus van de voorbije 30 jaar? Nee, dat is helaas Filip Dewinter”

Elke dag tot aan de verkiezingen brengt televisiemaker Luk Alloo een gesprek met een bekende politicus die een parlementszetel ambieert. Volgens Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout is zijn partij nog de enige die het Vlaams Belang niet napraat in de hoop stemmen af te snoepen van die partij. “Wij bieden een tegengeluid.” Voor welke politicus hij bewondering heeft? Een verrassende keuze: “Jan Peumans, een echte groene Vlaams-nationalist.”

red

1 minuut

Waarom moeten de jongeren op Groen stemmen? “Het is slecht gesteld met het mentaal welzijn, er zijn de oorlogen in Gaza en Oekraïne en dat baart ons zorgen. Tegelijk is er hoop, omdat we heldere keuzes kunnen maken. Net nu moeten jullie mee bepalen wat die heldere keuzes van de toekomst worden.”

Wat heb je wel eens willen zeggen: “Dat ik soms heel somber ben. Zoveel uitdagingen, kunnen we die wel met de politieke cultuur van vandaag aan? Maar die vaststelling maakt me ook strijdbaar.”


300 miljard

Wat zou je doen als je plots 300 miljard euro hebt te besteden? “Ik zou dat opsplitsen in twee zaken. Ten eerste klimaatbeleid: veel partijen vinden nu dat we te snel gaan. Maar vergis u niet: het blijft het grootste probleem van deze tijd, de moeder van alle crisissen. [...] Tweede luik is betaalbare zorg, mijn persoonlijke dada. Alle zorgsectoren staan op instorten.”


Gezegd is gezegd

Groen en CD&V lijken elkaar gevonden te hebben, maar dan wel als vijand, zei je in een interview. “Ja, dat ging dan over landbouwbeleid. Ik ben zelf een landbouwerszoon: de suïcidecijfers zijn dramatisch hoog onder landbouwers en ze krijgen niet de prijzen die ze verdienen. En dan is er een partij die er al twintig jaar voor bevoegd is, CD&V, die op Europees niveau alle vrijhandelsverdragen heeft goedgekeurd, die Vlaams alle regelgeving heeft bepaald. Die zegt nu dat het de schuld is van de natuur. Ik vind dat totale waanzin. Hun verantwoordelijkheid voor de teloorgang van natuur en landbouw in Vlaanderen is hemeltergend.”


Korte vragen

Wie is jouw favoriete zangeres? “Cho, misschien dan mijn jeugdidool An Pierlé."

Wie is jouw absolute politieke held? “Voor wie ik heel veel respect heb is Jan Peumans (N-VA en voormalig voorzitter van het Vlaams Parlement, red.). Hij is een echte groene Vlaams-nationalist, in tegenstelling tot Zuhal Demir.”


De waarheid

Ben je ontgoocheld in de centrumpartijen? “Ik ben diep ontgoocheld ja. Een aantal van hen dacht Vlaams Belang stemmen af te snoepen door hen achterna te hollen. Ik geloof er in om een duidelijk tegengeluid te brengen.”

Van welke politicus vind je het onwaarschijnlijk dat hij of zij nog niet doorprikt is? “Ik vind het onwaarschijnlijk waar Filip Dewinter tot op vandaag nog mee afkomt. Ze zeggen vaak dat Bart De Wever de meest invloedrijke politicus is van de voorbije dertig jaar, maar dat klopt niet. Dat is helaas Filip Dewinter.”


Waarom op ons?

Waarom draag je nog steeds die snor, sinds november al? “Hoe meer reactie er op komt, hoe meer ik geneigd ben ze niet af te scheren, zo zit ik in elkaar.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer