Liga voor Mensenrechten, Baloji en elf andere laureaten: dit zijn de winnaars van de Ultimas

Baloji© Patrick De Roo

De Belgisch-Congolese artiest Baloji, de Liga voor Mensenrechten en het Gents Universiteitsmuseum (GUM) met de aanliggende plantentuin hebben dinsdagavond een Ultima gewonnen. De Vlaamse cultuurprijzen zijn uitgereikt aan dertien laureaten in totaal, in evenveel categorieën, door een jury van deskundigen.

mts
Bron: BELGA

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) kreeg een prominente rol tijdens de liveshow. Zo belde de minister alle winnaars persoonlijk op om hen te vertellen dat ze een Ultima hadden gewonnen. VRT-gezichten Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken interviewden de laureaten en leidden de gala-avond in goede banen.

De filmmaker, muzikant, acteur en ontwerper Baloji oogstte de Ultima voor Film & Visuele Media. Zijn eerste langspeelfilm Augure ging vorig jaar in première op het Filmfestival van Cannes. Als enige Belgische film in de officiële selectie kaapte de film de prijs ‘New Voice’ weg in de nevencompetitie Un certain regard, die gedurfd en origineel werk van weinig bekende filmmakers wil programmeren. De film was ook de Belgische Oscarinzending van 2024. 

De Ultima voor Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk was voorbehouden voor de Liga voor Mensenrechten. Die Vlaamse organisatie tracht sinds haar oprichting in 1979 een inclusieve samenleving te verwezenlijken. De Ultima voor Cultureel Ondernemerschap was dan weer voorbestemd voor Onkruid, een organisatie die kunstenaars in contact brengt met ondernemers. 

Het GUM en de plantentuin werden bekroond met de Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed. Sinds 3 oktober 2020 kunnen bezoekers er op een toegankelijke manier kennismaken met de academische erfgoedverzameling van de Universiteit Gent. Na Phallus. Norm & Vorm opende vorige maand in het GUM de tentoonstelling Wonderkamer van de Waarheid.  

Songfestival

In de categorie Letteren zegevierde het schrijversduo Elvis Peeters, bestaande uit Nicole van Bael en Jos Verlooy. Samen schrijven ze al meer dan dertig jaar kinderboeken, romans, theater en poëzie. Het opkomend talent van 2023 moet volgens de jury ook in de literatuur gezocht worden. Aya Sabi is auteur, columnist en opiniemaker. Haar eerste roman Half leven won in 2023 de Fintro publieksprijs. 

Aya Sabi© Fred Debrock

Kunstenares Marianne Berenthaut, die voorwerpen uit haar omgeving omtovert tot sculpturen, sleepte de Ultima voor Beeldende Kunst in de wacht. ROTOR vzw, die het hergebruik van bouwonderdelen bevordert, behaalde dan weer de Ultima voor Architectuur en Toegepaste Kunsten. Die Verdammte Spielerei sleepte de publieksprijs in de wacht en stelde zich al lachend meteen kandidaat voor de volgende editie van het Eurovisiesongfestival. 

De Ultima voor Muziek ging naar het hedendaagse strijkorkest BRYGGEN. Choreograaf en performer Alexander Vantournhout mocht de Ultima voor Podiumkunsten mee naar huis nemen. Het inclusieve theaterlabo Het Scheldeoffensief kreeg de Ultima voor Amateurkunsten. Die groep wil talent voor theater bij jongvolwassenen en volwassenen met een beperking aan een breed publiek tonen.

BRYGGEN

Zoals vorig jaar mochten alle winnaars naar huis met een fysieke award van kunstenaar Daan Gielis. Daarnaast kregen ze een geldprijs van 10.000 euro.

Eerder raakte al bekend dat landschapsarchitect Bas Smets de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in de wacht had gesleept. Hij ging naar huis met een geldprijs van 20.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen