© Anadolu Agency via Getty Images

Italië verbiedt populaire puppy-yoga: sportieve hype blijkt schadelijk voor jonge honden

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een verbod op puppy-yoga uitgevaardigd. In korte tijd werd de nieuwe vorm van yoga erg populair, maar volgens de Italiaanse autoriteiten is de deelname van puppy’s niet bevorderlijk voor het welzijn van de jonge hondjes.

mts
Bron: BBC, Radar

Voor de minder fanatieke yogi’s eerst dit: puppy-yoga verschilt niet gek veel van andere yogavormen. Alleen lopen er tijdens de les – weinig verrassend – puppy’s door de kamer. Soms zijn de jonge hondjes ook actief betrokken bij een oefening of is er na de les nog tijd voor een knuffelmomentje. De populariteit ervan wordt in de hand gewerkt door schattige beelden op sociale media.

De redenering erachter klinkt goed: een gezonde activiteit, yoga, wordt nog ontspannender, want de aanwezigheid van puppy’s zou positieve gevoelens opwekken en je stresspeil doen kelderen. Bovendien, redeneren de aanbieders van puppy-yoga, leren de puppy’s van jongs af aan om te socialiseren met mensen.

Een win-win dus? Niet volgens dierenrechtenorganisaties en het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Om de gezondheid van de dieren en de veiligheid van de deelnemende yogi te beschermen, mogen in Italië enkel nog volwassen honden deel uitmaken van een yogales. Italië beschouwt puppy-yoga als een “dierondersteunde therapie”, en die kan volgens de wet alleen kan worden uitgevoerd door volwassen dieren.

Te weinig slaap

ENPA, de Italiaanse dierenwelzijnsorganisatie, is tevreden met het besluit. Volgens hondenexpert Giusy D’Angelo is puppy-yoga namelijk een “fysiek en mentaal stressvolle ervaring” was voor de honden. Bovendien wijst ze erop dat de deelnemers zich weleens laten meeslepen en impulsief beslissen om een puppy adopteren. “Mensen worden overvallen door een golf van emotie door de nabijheid van de puppy’s”, aldus D’Angelo. “Daardoor nemen ze beslissingen zonder echt na te denken over de gevolgen.”

Volgens ENPA worden de puppy’s vaak niet op een veilige manier vervoerd van de fokker naar de yogales. “Dit soort activiteiten is schadelijk voor het welzijn van de honden en levert alleen maar financiële voordelen op voor de organisatoren”, besluit D’Angelo.

Bij onze noorderburen maakte het consumentenprogramma Radar een reportage met verborgen camera’s over puppy-yoga. Daaruit bleek onder meer dat – alvast in de bezochte yogales in Amsterdam – puppy’s vaak urenlang aanwezig blijven in het yogalokaal en dat slapende hondjes weleens worden gewekt, hoewel zulke jonge honden tot wel 20 uur slaap nodig hebben per dag. Door jonge honden systematisch te lang wakker te houden, raken ze net ongesocialiseerd.

Wie desondanks toch nog een puppy-yoga wil uitproberen: ook in ons land, meer bepaald in Brussel, is het mogelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER