‘Kotmadam’ Katrien Devos: “Vaak valt de keuze voor acteurs op mensen van ‘het clubje’”

Jeanne Piens, met voorsprong de bekendste kotmadam van Vlaanderen, is terug. Vertolkt door Katrien Devos (67), die er in 1991 mee begon. Seizoen 23 is het, met seizoen 24 dat al opgenomen werd en seizoen 25 als slotakkoord. Katrien Devos is fier, maar blijft nuchter: “Als ze me niet meer vragen, is de kous af.”

Tom DE LEUR

Katrien Devos heeft geluk: ze mag zondagavond de opwarming verzorgen voor de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Zwitserland. “Dat kan in het voordeel van ‘De Kotmadam’ werken”, zegt ze. “Zo’n wedstrijd lokt heel veel kijkers, die kunnen meteen zien dat we nieuwe afleveringen uitzenden. Naar het voetbal ga ik kijken, naar ‘De Kotmadam’ niet. Ik kijk nooit op het moment dat Vlaanderen kijkt. Dat durf ik niet, ik denk dan elke keer: ‘Zouden al die mensen dat foutje ook gezien hebben?’”

Na al die jaren wordt u ongetwijfeld overal herkend. Wat roepen de mensen het vaakst?

Jèèèèèèf, natuurlijk, zoals mijn personage Jef altijd tot de orde roept. Klinkt als een bolide die vanuit eerste naar tweede optrekt op het circuit van Francorchamps. Wanneer ik met mijn eigen man op stap ben, vragen de mensen ook: ‘Zijt ge Jef aan het bedriegen?’ Soms bellen er bij ons thuis wel eens kinderen aan. Die vragen me dan of Jef niet thuis is. Of: woont Odilon hier ook? (lacht) Ik ben in al die tijd nog nooit geschoffeerd. Mensen die me aanspreken, dat doet deugd. De herkenbaarheid is blijkbaar groot. Soms zeggen mensen: ‘Kan het zijn dat iemand u verteld heeft wat mij overkomen is, want ik heb dat in ‘De Kotmadam’ gezien’.” (lacht)

Drie maanden per jaar werkt u aan ‘De Kotmadam’. Wat doet u de rest van het jaar?

“Die drie maanden zijn intens, hoor. We repeteren anderhalve dag en nemen anderhalve dag op, dat is een heel strak schema. De teksten neem ik meer dan twee maanden op voorhand volledig door. Voor die opnames beginnen, probeer ik altijd een beetje vakantie te houden. Zeker in de winter, wanneer het ’s avonds zo vroeg donker is. Op vakantie is de zon mijn beste vriendin. Ik zou best meer willen acteren, maar op mijn leeftijd is dat niet makkelijk. Men schrijft scenario’s voor jonge mensen, heb ik de indruk. Het zou kunnen dat ik de reputatie heb ‘een moeilijke’ te zijn. Terwijl ik gewoon graag goed voorbereid ben en graag een voet tussen de deur houd bij de scenaristen. Vaak valt de keuze voor de acteurs op mensen van ‘het clubje’, zo ontneem je andere mensen natuurlijk ook kansen.”

Neemt u wel eens een aandenken mee na de opnames?

“Ik koester en bescherm aardig wat jurken, schoenen, juwelen en andere spullen. Die staan en hangen op een speciale plek tot de volgende opnameperiode. Ze weten dat ik die dingen meeneem, dat is erfgoed. Op een dag zal ik zeggen: ‘Sorry, maar die bokaal met pralines heet nu Katrien, die is van mij’.” (lacht)

Op de Oude Markt van Leuven staat een standbeeld van de kotmadam. Wordt het niet tijd dat u er eentje krijgt?

“Om de vogels op mij te laten schijten? En wie moet dat dan schoonmaken? Ik ben geen Bekende Vlaming, zeg ik altijd, ik ben een Blinde Vink. Als ze me niet meer vragen voor televisie, is de kous af. Dan kan ik hooguit mijn bokaal nog eens opblinken en mijn jurk van Jeanne nog eens dragen voor de spiegel. Maar dat is het dan.”

Misschien kan er wel een Katrien Devoslaan van af.

“Met een straatnaambord waar de postbode zijn fiets tegen gooit als hij terecht in staking gaat? Dan liever een gezellige steeg, waar de mensen een beetje kunnen rondhangen.”

‘De Kotmadam’, zondag 19.50 uur, VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer