Direct naar artikelinhoud
NieuwsStemZorgvuldig

Vlaams Belang socio-economisch links? Niet als het over lonen van verpleegkundigen gaat

Waar gaan de centen naartoe in de zorgsector? De stemtest StemZorgvuldig geeft de standpunten van de Vlaamse partijen weer en helpt u kiezen.Beeld BELGA

Een warm en sociaal Vlaanderen, dat is het ideaal waar Vlaams Belang in zijn programma naar streeft. Maar is de partij echt zo sociaal als ze beweert? Niet altijd, zo toont StemZorgvuldig, een stemtest rond thema’s in de gezondheidszorg.

Van een “totale implosie” tot “een nakend zorginfarct” en “tien jaren van stress”: er gaat geen dag voorbij of iemand waarschuwt voor de instorting van onze gezondheidszorg. Vandaag spendeert België ongeveer 40 miljard euro per jaar aan gezondheidszorg, een grote hap uit het budget. Die druk zal de komende jaren verder toenemen. We leven namelijk langer, en de geneeskunde kan steeds meer dankzij meer geavanceerde behandelingen.

“Hoe houden we onze zorg overeind?” is een van de cruciale vragen die bij de verkiezingen van 9 juni op tafel liggen. In de eerste plaats gaat het dan over de centen: hoeveel euro’s stoppen we in de zorg? Maar minstens even belangrijk is de tweede vraag: waar gaan die centen naartoe? Het antwoord vergt een aantal delicate keuzes. Is een nieuwe knie voor een 80-plusser bijvoorbeeld even belangrijk als die voor een 18-jarige? En wat met beloftevolle maar ook dure kankerbehandelingen?

Om de kiezer door de wirwar aan politieke standpunten te gidsen, lanceert De Morgen vandaag StemZorgvuldig, een stemhulp die de standpunten van de Vlaamse partijen rond 27 belangrijke zorgthema’s weergeeft. Zo kunnen kiezers kijken welke partij het best aansluit bij hun opvattingen. “Want ondanks de grote impact op het leven van mensen gaat er tot nu toe weinig aandacht naar concrete plannen voor de zorg”, zegt professor Dave Sinardet (VUB), die de test wetenschappelijk uitwerkte op vraag van Samana, een organisatie voor chronisch zieken en hun mantelzorgers.

De antwoorden van partijen, die in totaal over 64 stellingen hun mening moesten geven, leggen een aantal opvallende tendensen bloot. “Er wordt vaak gezegd dat Vlaams Belang op socio-economisch vlak links is, maar deze test nuanceert dat sterk”, zegt Sinardet. “Op best wat socio-economische stellingen antwoordt Vlaams Belang rechts. Zo is het samen met de andere rechtse partijen tégen hogere lonen voor verpleegkundigen, voor strengere controles op mensen met een ziekte-uitkering, en tegen praktijktesten om discriminatie van mensen met een handicap op te sporen.”

Transgenderzorg

Als het over ethische prioriteiten gaat, zitten N-VA en Vlaams Belang aan de conservatieve kant. Ze zijn de enigen die niet akkoord gaan met het erkennen van meer centra voor transgenderzorg of het verplicht bespreekbaar maken van homoseksualiteit in rusthuizen. Op de stelling of de VRT mensen met een handicap verplicht in beeld moet brengen in haar programma’s, antwoorden zij als enige partijen van niet.

“Men zegt vaak dat de levensbeschouwelijke breuklijn in de politiek verdwenen is, maar deze test toont aan dat ze springlevend is”, zegt Sinardet. Al verschuift die breuklijn weleens. Als het gaat over de uitbreiding van de abortustermijn tot 18 weken, krijgen Vlaams Belang en N-VA bijvoorbeeld het gezelschap van cd&v. Tegelijk staat Vlaams Belang geïsoleerd met zijn verzet tegen euthanasie bij mensen met dementie.

Qua financiering stellen Sinardet en co. vast dat “vooral N-VA de focus op besparingen legt”, zelfs meer dan Open Vld. N-VA is de enige partij die het oneens is met de stelling dat de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg weggewerkt moeten worden, ook als dat het begrotingstekort vergroot. Daarnaast pleit ze voor degressieve invaliditeitsuitkeringen, en weigert ze om het Vlaamse zorgbudget voor hulpbehoevenden te laten stijgen met de lonen.

Bent u benieuwd welke partij zoals u denkt over de zorg? Vul hier de stemtest in.