“Ik had veel vertrouwen in mijn sprint”: dochter Servais Knaven (19) boekt in Tsjechië haar eerste profzege

Mirre Knaven, de dochter van oud-profwielrenner Servais Knaven, heeft haar eerste overwinning als wegwielrenster binnen. De pas 19-jarige coureur won vrijdag de tweede etappe in de Tsjechische rittenkoers Gracia Orlova.

Bron: De Telegraaf

In de etappe van 101 kilometer waren vier klimmen opgenomen, waarop Knaven met nog twaalf andere rensters wegreed van de rest van het peloton. In de straten van aankomstplaats Lichnov versloeg ze haar twaalf metgezellen, waaronder Urska Zigart - de verloofde van Tadej Pogacar - in de sprint.

“De wedstrijd begon voor mij een beetje nerveus, ik was niet zeker hoe ik het zou doen op de langere klimmen”, zegt Knaven op de website van haar ploeg AG Insurance - Soudal. “Maar al snel merkte ik dat ik mij echt goed voelde. Ik voelde me gedurende de wedstrijd heel sterk en had er veel vertrouwen in dat ik de eindsprint kon winnen. Ik ben echt superblij met deze winst, het is ook mijn eerste echte wegoverwinning. We hebben als team echt sterk gereden en dat wordt uiteindelijk ook beloond.”

Knaven - die ook aan veldrijden doet - koerst officieel nog voor de beloftenploeg, maar doet regelmatig mee met de profs. Ze maakte dit jaar al indruk met een vijfde plek in de Scheldeprijs achter onder anderen Lorena Wiebes, maar winnen deed ze nog niet.

Door te winnen in Gracia Orlova trapt Knaven haar carrière op dezelfde manier af als Marianne Vos. Zij boekte in 2006 haar eerste van in totaal 251 profoverwinningen (tot dusver) in dezelfde rittenkoers, die ze later in haar loopbaan ook twee keer won.

Palmares vader

Mirre haar vader Servais Knaven reed in de jaren ’90 en ’00 in het profpeloton. Hij boekte in zijn loopbaan twaalf zeges, waaronder een Nederlandse titel, een Tour-etappe en natuurlijk Parijs-Roubaix. Na zijn loopbaan was hij jarenlang ploegleider bij Team Sky en Ineos en maakte hij alle Tour-successen van onder anderen Bradley Wiggins, Chris Froome, Geraint Thomas en Egan Bernal mee. In 2023 begon hij aan het avontuur bij AG Insurance - Soudal.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen