Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Specialist versus hobbyist: Victor Campenaerts daagt vandaag Yves Lampaert uit op BK tijdrijden

Campenaerts is Europees kampioen tegen de klok.Beeld BELGA

Vandaag nemen 33 renners deel aan het BK tijdrijden in Vichte. Slechts 2 van hen komen in aanmerking voor de titel: Victor Campenaerts en Yves Lampaert. Hardrijders pur sang, alleen de benadering verschilt.

Op zijn Twitter-pagina staat de niet mis te verstane boodschap: "Tijd voor een nieuwe trui?" Victor Campenaerts (26) kwam de voorbije dagen helemaal into het BK tijdrijden. "Ik voel me de beste tijdrijder van België en wil dat graag verzilveren met een nieuwe driekleur. De eerste plaats is de enige die telt", schreeuwt de regerende Europese kampioen in de discipline zijn ambitie uit. "Met deze conditie na een sterke Dauphiné en de nodige speed gel moet dat lukken", pikt zijn officiële fanclub er grappig op in. Een bomvol minibusje leggen ze vandaag in tussen Café Mombasa in Borgerhout en Vichte. Minstens. "Als er nog mensen zijn die mee willen, vertrekt er een tweede."

Neen, dan blijft het net iets rustiger in Ingelmunster. Dat naast de gebruikelijke vlag de volgende dagen ook gerust een Belgische tricolore mag wapperen, suggereert supportersclub Forza Lampaert in alle bescheidenheid. Want hun renner focust nu voluit op de nationale kampioenschappen. Meervoud, u leest het goed. Lampaert heeft namelijk ook zijn zinnen gezet op het BK van aanstaande zondag in Binche. "Een parcours voor sterke klassieke coureurs, hoorde ik. Daar reken ik mezelf bij."

Eerst dat BK tijdrijden dus. Een derde opeenvolgend duel met Campenaerts, meer maatje dan aartsrivaal. De onderlinge stand is 1-1. Twee jaar geleden pakte Campenaerts de titel, vorig jaar won Lampaert. De twee lijken enorm aan elkaar gewaagd. "Al is Campenaerts nog fanatieker met dat tijdrijden bezig dan ik", vindt Lampaert. "Ik neem het er eerder bij in de flow van mijn klassieke ontwikkelingsproces, omdat ik vind dat het een betere, completere renner van me maakt. Daarom ook vat ik zo'n tijdrit in een rittenkoers nooit op als training en ga ik altijd voluit."

Lees verder onder de foto.

Lampaert verdedigt zijn Belgische trui.Beeld BELGA

Campenaerts in het voordeel

Het verschil in benadering en bezetenheid vertaalt zich dit seizoen ook concreet in de resultaten van het favorietenduo. Campenaerts legt een mooi lijstje voor: tweede in de tijdrit van de Algarve, vijfde in de proloog van Romandië, derde in de Israëlische opener van de Giro, vierde in de tijdrit van de Dauphiné.

Lampaert daarentegen kwam nergens in de buurt van de top tien. "Campenaerts heeft op het allerhoogste niveau een grote stap vooruitgezet", beseft hij. "Zelf ken ik mijn plek, zeker op WorldTour-level. Ik probeer er altijd het maximum uit te halen, maar richt me toch op een breder gamma. Voor mij primeren nog steeds het Vlaams-klassieke voorjaar en het lead-outwerk voor Fernando Gaviria. Ik klim ook vrij goed, tegenwoordig. In Zwitserland zat ik er telkens nog bij toen de groep tot vijftig, zestig renners werd uitgedund. Conditioneel mag ik niet klagen."

'Niet supertechnisch, bochtje of twee. Voor de rest: lekker trappen'
Yves Lampaert over het parcours

Dat sterkt Lampaert in de overtuiging dat hij zijn titel vandaag met succes kan verdedigen. Het parcours bij hem om de hoek, in Vichte, moet hem wel liggen. "Niet supertechnisch, bochtje of twee. Voor de rest: lekker trappen."

Snel, ervoer ook Campenaerts na twee verkenningssessies. "Weliswaar met een aantal lastige stroken vals plat in verwerkt. Aerodynamica wordt belangrijk, maar ook het gewicht. Dat stemt me blij. Ik weeg namelijk een kleine tien kilo lichter dan Lampaert."

BK tijdrijden in Vichte, vanaf 15 uur.