Boksen voor beginners: moet ik écht iemand op zijn gezicht slaan?

Betekent boksen automatisch dat ik de ring in moet? En waarom is boksen goed voor mij, zelfs al wil ik niemand op zijn gezicht slaan? We zoeken de antwoorden op al onze beginnersvragen in twee hoeken: bij de Vlaamse Boks Liga, en in de gym, waar bokstrainingen ook aan populariteit winnen.

Hans-Maarten Post

Is boksen nu echt zo’n hype? En vooral bij vrouwen?

Joy Van Craen (personal trainer bij de Antwerpse gym The Brick, Instagram @2yourtop): “Door een programma als Boxing Stars en doordat er in veel gyms groepslessen boksen worden aangeboden, zie je de markt fel groeien. Er is ook veel meer vraag naar personal trainingen. Ik ben blij dat het imago van het boksen eindelijk een beetje verandert.”

Ibrahim Emsallak (woordvoerder Vlaamse Boks Liga): “Het aandeel vrouwelijke leden bij de Vlaamse Boks Liga is de jongste tien jaar gestegen van 10 naar 25 procent. Er zijn verschillende redenen voor het succes van boksen. Ten eerste heb je de ‘verfitnessing’ van de maatschappij. Steeds meer mensen zien in dat een sedentair leven ongezond is, steeds meer mensen gaan sporten. Dat steeds meer vrouwen de weg vinden, heeft te maken met de emancipatie. Ze treden sportdomeinen binnen die vroeger als typisch mannelijk werden aanzien. Daarnaast zijn er rolmodellen als Delfine Persoon (de Belgische wereldkampioen boksen, nvdr.) die voor een Kim Clijsters-effect heeft gezorgd. Voorts merken we ook een opmerkelijk verschil met fitness. Boksen biedt dezelfde voordelen, maar bij fitness haken mensen snel af omdat ze het te saai vinden, boksen blijven ze daarentegen ook na een tijd nog uitdagend vinden.”

Kan iedereen boksen?

Ibrahim: “Absoluut. Boksen is een van de meest laagdrempelige sporten. Je hebt er geen dure sportschoenen voor nodig, meestal zelfs geen handschoenen in het begin. In de meeste Vlaamse boksclubs (er zijn er 55 aangesloten bij de Vlaamse Liga, nvdr.) is het lidgeld laag. En de techniek is in wezen ook niet zo complex. Er is slechts één belangrijke voorwaarde: waar boksen voor staat, daar moet je je voor honderd procent achter zetten. Zo is roekeloos gedrag absoluut uit den boze.”

Joy: “Je moet er uiteraard een beetje aanleg voor hebben. De een leert het wat sneller dan de ander, maar iedereen kan het leren. Daarom boksen velen ook graag met een personal trainer, omdat de boksles dan aangepast kan worden. Vaak vinden mensen de stap naar groepslessen nog net iets te groot. En dat vind ik dan weer het leuke als personal trainer: om juist bij die mensen, die eerst niet zo durven, het zelfvertrouwen te zien groeien. Je hoeft ook echt niet gespierd te zijn om te kunnen boksen. Je moet gewoon die eerste stap durven te zetten. Je kunt meer dan je zelf denkt. Dat is het mooie van boksen: het laat je dat inzien.”

Is boksen altijd … boksen? Of bestaan er verschillende stijlen?

Ibrahim: “Als we het over boksen hebben, dan spreken we eigenlijk over Engels boksen (de Britse markies van Queensberry legde in 1867 een aantal regels vast waarop het moderne boksen nog steeds is gebaseerd, nvdr.) Daarnaast bestaan er natuurlijk ook nog andere disciplines zoals kickboksen, thaiboksen of Frans boksen, ook wel bekend als savate.”

Toch: waarom zou ik gaan boksen? Het is compleet tegen mijn principes. Ik wil helemaal niet iemand op zijn gezicht slaan.

Joy: “Boksen heeft van oudsher een beetje een slecht imago. Maar tegenwoordig zoomt men veel meer in op het louter fysieke aspect ervan. Bij het boksen dat in gyms wordt gegeven, is het absoluut niet de bedoeling dat mensen tegen elkaar gaan boksen. Daar wordt van boksen een work-out gemaakt, zonder dat men elkaar gaat raken. We boksen op elkaars handschoenen.”

Ibrahim: “Boksen betekent niet: vechten. Dat zijn twee totaal andere dingen. Boksen is een sport, waarbij er regels zijn die gerespecteerd moeten worden, waarbij techniek een grote rol speelt. Vandaar ook het puntensysteem. Vechten

is emotie, boksen is verstand.”

Als ik met boksen begin, betekent dat dus niet dat ik de ring in moet?

Ibrahim: “Nee, je kunt bij ons als recreant boksen, en dan hoeft dat echt niet. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om wedstrijden te gaan boksen, in de ring. Het merendeel van onze leden zijn recreanten, want de drempel om aan competitie te gaan doen ligt toch nog hoog. Wie als recreant aan boksen doet, deelt zijn stoten uit op de bokshandschoenen van de tegenstrever, op een bokszak, of op pads, stootkussens. Daarnaast bestaat er ook zoiets als spelboksen, waarbij de techniek wel op elkaar geoefend wordt, maar waarbij je niet op kracht mag stoten en enkel mag mikken op het lichaam van je tegenstrever, niet op het hoofd. Je draagt dan ook een helm en een bit, ter bescherming van je tanden.”

Joy: “Ik doe aan thaiboksen vanaf mijn veertiende. Boksen is mijn grootste passie. Wel: ik heb nooit de ambitie gehad om in de ring te staan. Ook omdat ik besef wat de risico’s zijn. Hetzelfde geldt voor de mensen die naar de gym komen voor hun bokslessen. Ook zij hebben niet de ambitie om ooit in de ring te staan. Zij komen voor de work-out die boksen is. En ze ondervinden tegelijk nog iets anders: hun zelfvertrouwen krijgt een boost. Je ziet het aan hen: ze bloeien helemaal open. Het is eigenlijk een heel emotionele sport, als je het vergelijkt met een gewone krachttraining, waarbij je gewoon je oefeningen afwerkt.”

Maar toch: mijn neus! En een blauw oog wil ik al helemaal niet.

Joy: “Daar hoef je niet voor te vrezen. Bij een bokstraining in een gym zal je neus echt geen gevaar lopen. Je ziet bij boksen niet meer blessures dan bij andere sporten.”

Ibrahim: “Je loopt meer risico als je gaat voetballen. De trainers van de Boks Liga weten heel goed wat ze doen. Er gebeuren zelden ongelukken. Natuurlijk: binnen het wedstrijdgebeuren gaat het er anders aan toe. Dat is wel heviger. Daarom is het ook belangrijk om te trainen binnen een goede omgeving. Want soms komen de ego’s al eens naar boven bij het boksen, en bestaat het gevaar dat iemand over de grenzen gaat. Dan is het aan de trainer om daar streng op toe te zien.”

Geef me één goede reden waarom ik ermee zou moeten beginnen?

Joy: “Boksen is echt een complete work-out. Het maakt je lichaam helemaal los. Je werkt veel met je heupen, met rotaties, met je core, die zo belangrijke spieren in het centrum van je lichaam. En je werkt zoals bij een intervaltraining: je wisselt hoge intensiteit af met rust, wat zorgt voor een goede vetverbranding. Tijdens een bokstraining kun je tot 900 calorieën

verbranden. Dat is heel wat, op een uur tijd. Daarnaast is er natuurlijk ook nog het emotionele aspect. Boksen haalt mensen uit hun comfortzone. Het doet hen beseffen dat ze meer kunnen dan ze dachten. En dat geeft een enorme adrenaline. Het maakt dat ze zich goed voelen. Bovendien ben je tijdens zo’n training enorm gefocust. Boksen helpt om je hoofd leeg te maken en je stress te reduceren.”

www.vlaamseboksliga.com

www.thebrick.be

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Keuze van de redactie