© Photo: Tom Palmaers

Toch geen moordpoging: twintiger krijgt werkstraf voor opzettelijke aanrijding op parking Versuz

Een 24-jarige Houthalenaar moet een werkstraf van 250 uur uitvoeren omdat hij een 22-jarige Genkenaar met zijn wagen opschepte op de parking van de Versuz. De procureur had het over een moordpoging, maar de Hasseltse rechter herkwalificeert de feiten naar opzettelijke slagen en verwondingen.

Shauni Deferm

Een feestje in de Versuz liep in de nacht van 5 op 6 februari 2023 volledig uit de hand. De 24-jarige man uit Houthalen kreeg het aan de stok met een 22-jarige feestvierder uit Genk tijdens een zattemansruzie in de vestiaire van de discotheek. Onder invloed van wodka en cannabis stapte de 24-jarige betichte achter het stuur van zijn auto. Hij wachtte samen met zijn vrienden tot ook het vriendengroepje van de Genkenaar de Versuz verliet. En toen liep het mis.

De twintiger duwde het gaspedaal van zijn BMW in. Op bewakingsbeelden was te zien hoe hij over een grasperk knalde, naar het groepje van de Genkenaar reed en de jongeman opschepte. De procureur had het zelfs over een moordpoging. “Het slachtoffer heeft veel geluk gehad. Als hij niet boven op de motorkap, maar onder de wagen was beland, was de kans groot dat hij dit niet had overleefd. Betichte is doelbewust op iemand ingereden en weet dat dit zware gevolgen kan hebben”, sprak hij. Verder hekelde hij ook het drankgebruik van de beklaagde en het feit dat hij geen hulp bood na de aanrijding.

Wandelen met een looprekje

Het slachtoffer bleef bewusteloos achter op de grond. Met spoed werd de jongeman geopereerd aan een complexe dijbeenbreuk. Hij lag drie dagen in het ziekenhuis en onderging een lange revalidatie. “Hij heeft opnieuw moeten leren wandelen met een looprekje. Maanden moest hij bij zijn ouders in de living slapen. Naar het toilet gaan, lukte niet. En dan is er nog het mentale leed. Mijn cliënt schiet vaak wakker uit een nachtmerrie dat een auto hem aanrijdt”, vertelde zijn raadsman, Tom Van Overbeke daarover.

De rechter stelde vrijdag een deskundige aan om het slachtoffer te onderzoeken. Ondertussen krijgt hij een voorlopige schadevergoeding van 15.000 euro. Zijn ouders en broer krijgen in totaal een bedrag van 7.225 euro.

Spijt

“Ik heb enorm veel spijt. De pijn, de angst, het verdriet en de boosheid bij het slachtoffer zullen voor altijd op mijn geweten drukken. Ik hoop dat het herstel zo goed mogelijk zal verlopen. Ook aan de familie wil ik me excuseren”, klonk het bij de bestuurder toen hij tijdens de behandeling van de zaak het woord kreeg. Ook vrijdag was de man aanwezig om zijn straf te aanhoren.

De rechter herkwalificeerde de feiten van poging moord naar het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met een ongeschiktheid van meer dan vier maanden. De twintiger kreeg, zoals gevraagd door zijn advocaten Luk Delbrouck en Laure Lesire, een werkstraf van 250 uur en een geldboete van 4.000 euro. Als hij de werkstraf niet uitvoert, gaat hij voor drie jaar naar de cel. Zijn BMW werd verbeurdverklaard.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer