Vanaf september geen militairen meer in trein- en metrostations

Vanaf september zullen militaire patrouilles in trein- en metrostations geleidelijk aan verdwijnen. Dat meldt VTM NIEUWS zondagavond. Hun bewakingsopdrachten worden overgenomen door de federale politie. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) werd die beslissing al veel eerder genomen in de regering. “Het verminderen van legerpatrouilles gebeurt in overleg met de politie en veiligheidsdiensten en mag niet ten koste gaan van de veiligheid”, zegt Vandeput.

De patrouilles zullen niet van de ene dag op de andere dag verdwijnen. Dat gebeurt stapsgewijs en in overleg met politie- en veiligheidsdiensten, want een deel van de bewakingsopdrachten zullen door hen worden overgenomen, aldus VTM. Aan de veiligheid wordt niet geraakt. “De bewakingsopdrachten na de aanslagen van 22 maart worden daarmee verder afgebouwd”, zegt Vandeput.

Op strategische plaatsen verandert er niets. Zo blijven in de Wetstraat, aan ambassades, aan Joodse en internationale instellingen militairen patrouilleren.

Het afbouwen van de legerpatrouilles staat op de agenda van de nationale veiligheidsraad waar de top van de regering, politie, justitie en veiligheidsdiensten samenzitten. Die raad moet nu het licht definitief op groen zetten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen