De bewoners van wzc Ambroos zien zichzelf terug tijdens de fototentoonstelling.© Leen Van de Sande

Leerlingen Colomaplus leggen bewoners wzc Ambroos vast op beeld: “Tonen dat mensen met dementie ook nog veel kunnen”

Mechelen/Hofstade -

In Woon- en Zorghuis Ambroos in Hofstade (Zemst), net over de grens met Mechelen, kan je de komende weken een fototentoonstelling bezoeken. De leerlingen Fotografie van Colomaplus legden een activiteitenmarkt voor bewoners met dementie vast op beeld en zorgden zo voor warme herinneringen.

Stijn Van de Sande

Tonen dat ook mensen met dementie nog veel kunnen, dat was het doel van woonzorgcentrum Ambroos met hun activiteitenmarkt voor bewoners. Om de dag in goede banen te leiden, deed het wzc een beroep op de leerlingen Ouderenzorg van Ursulinen Mechelen. De scholieren van de richting Fotografie van Colomaplus zorgden voor de foto’s.

“Het was de eerste keer dat we op deze manier samenwerkten met de scholen, maar het smaakt zeker naar meer”, zegt Kirsten Van der Auwera, referentiepersoon voor mensen met dementie. “We zijn heel enthousiast over hoe de activiteitenmarkt in beeld werd gebracht. Ook de bewoners zijn verrast en herkennen zichzelf of andere bewoners op de foto’s. Het brengt ook herinneringen naar boven. En via woordenwolken merkten we dat ook de leerlingen het waardevol vonden.”

De tentoonstelling is nog enkele weken te bezoeken in wzc Ambroos.© Leen Van de Sande

Buiten comfortzone

“Dit is een opdracht die buiten hun comfortzone ligt en waar we dan ook graag aan meewerken”, zegt Pieter Plasschaert, leerkracht fotografie aan Colomaplus. “Het project stond in het teken van verbinding en dat is zeker gelukt. Ik ben blij met de respectvolle manier waarop de bewoners met dementie in beeld werden gebracht door onze leerlingen.”

De bewoners en leerlingen tijdens de opening van de expo.© Leen Van de Sande

Communiceren

Ook de leerlingen kijken met plezier terug op de niet-alledaagse opdracht. “Mensen met dementie bevinden zich niet echt in onze leefwereld, en dus was het een heel leerrijke ervaring”, zeggen Oscar en Rik (beide 18 jaar). “We moesten leren hoe we met hen kunnen communiceren. Dat kan zeker waardevol zijn tijdens de rest van onze carrière. De bewoners hebben er heel veel plezier aan gehad en ook wij vonden het heel leuk.”

De fototentoonstelling Hand in hand, Samen mens is de komende weken te bewonderen in Woon-en Zorghuis Ambroos in Hofstade. Tot het einde van de week staat de expo opgesteld in de cafetaria, nadien krijgen de foto’s een plekje in de gangen.

De fototentoonstelling in de cafetaria van wzc Ambroos.© Leen Van de Sande

Met de expo wil Ambroos tonen dat mensen met dementie ook nog heel wat kunnen.© Leen Van de Sande

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners