De Ter Rivierenlaan in Deurne wordt volledig hertekend.© Jan Van der Perre

Stad keurt omgevingsvergunning Ter Rivierenlaan goed: bomenkap gaat door, buurt plant verdere acties

Deurne -

Het stadsbestuur heeft de omgevingsvergunning voor de omstreden heraanleg van de Ter Rivierenlaan goedgekeurd, met het kappen van 111 bomen. “We hadden dit verwacht, maar we zullen deze beslissing aanvechten bij de provincie”, zucht Claude Boelens van buurtcomité Allez Allée.

Niels Delport

Eind maart overhandigden vier leden van buurtcomité Allez Allée bijna 1.200 bezwaarschriften tegen de omgevingsvergunning voor de heraanleg van de Ter Rivierenlaan in Deurne. De plannen botsen al enkele jaren op protest van buurtbewoners. Want het profiel van de straat wordt volledig hertekend. Maar met de goedkeuring legt de stad die bezwaarschriften nu naast zich neer.

LEES OOK. Meer dan 1100 bezwaarschriften tegen heraanleg Ter Rivierenlaan in Deurne: “Mijn hart zal breken als die bomen eraan gaan”

In het huidige ontwerp staat onder andere een acht meter brede middenberm met in totaal 4.000 vierkante meter groen, een vernieuwde riolering en betere doorlating van regenwater en een onderbreking van de dwarsverbindingen vanuit de zijstraten. Ook zullen er 111 bomen verdwijnen, waaronder de iconische kerselaars. En ondanks dat er 152 nieuwe bomen komen, is de bomenkap voor veel buurtbewoners een stap te ver.

“De stad en het district willen doorzetten met de kap van onze prachtige grote bomen en de laan twintig jaar lang CO2-verhoging en hittestress bezorgen”, zegt Claude Boelens van Allez Allée. “We maken ons ook zorgen om de 150 parkeerplaatsen die zullen verdwijnen en de mobiliteit. Zo is er geen mobiliteitsplan uitgewerkt door het district, het gaat rampzalig worden.”

Tijs Dolhain, Claude Boelens, Roger Rennenberg en Lily Smeyers van Allez Allée overhandigden de bezwaarschriften in het stadhuis.© Patrick De Roo

In het besluit van de stad staat het volgende over de 111 bomen die zullen sneuvelen: “Onderzoek heeft uitgewezen dat veel van de bomen hun water halen uit de beschadigde, meer dan 100 jaar oude riolering die dringend aan vernieuwing toe is. Door het afsluiten van de oude riolering dreigen de bestaande bomen een groot deel van hun watertoevoer te verliezen. Gezien de leeftijd van de bomen is dit nefast voor hun overlevingskansen. Daarnaast zijn er voldoende alternatieven onderzocht om te kunnen beslissen dat het niet realistisch is om te verwachten dat er een inrichting mogelijk is waarbij enerzijds de bomen een reële overlevingskans hebben en anderzijds de brandweereisen ingewilligd worden.”

In de eerste ontwerpen wilde het district de bomenrijen behouden, maar na negatief advies van de brandweer bleek dat toch niet haalbaar. “Dat advies steunt op een Koninklijk Besluit uit 1994. Dat stelt dat de brandweer de gevel moet kunnen bereiken, met onder meer ladderwagens”, zei Marie De Clercq woordvoerder van Brandweer Zone Antwerp in een eerder artikel in Gazet van Antwerpen.

LEES OOK. Brandweer reageert op bomenkap Ter Rivierenlaan: “Het is van levensbelang dat wij efficiënt, veilig en snel mensen kunnen redden bij een interventie”

Waterzuiveraar Aquafin is ondertussen gestart met de voorbereidende nutswerken van de riolering. Maar met de goedgekeurde omgevingsvergunning zouden ze ook aan de heraanleg van de straat kunnen beginnen. “We hadden dit verwacht, maar we zullen deze beslissing bij de provincie Antwerpen aanvechten, wat opschortend werkt”, zucht Boelens. “Door deze goedkeuring is het alvast duidelijk hoe het stadsbestuur omgaat met meer dan duizend bezwaarschriften van buurtbewoners. Want de werken aan de riolering worden aangegrepen om in onze straat een prestigeproject te realiseren.”

LEES OOK. Districtsraad buigt zich opnieuw over Ter Rivierenlaan: “We moeten terug naar de tekentafel, samen met de buurtbewoners”

De werken aan de nutsleidingen zijn gestart.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners