© Jan Van der Perre

500 bussen per dag bij basisschool De Dageraad: school en ouders reiken na bijna 20 jaar oplossing aan bij De Lijn

“Tijdens de spits verstaan de kinderen de juf soms niet meer”, vertelt directrice Sigrid Van de Velde. “Acht uur per dag worden de longen van onze kinderen volgeblazen met fijn stof”, reageert actrice en mama Lien Van de Kelder. Samen met een dertigtal kinderen trokken ze vanmorgen naar de kantoren van De Lijn om een oplossing aan te reiken.

Elien Van Wynsberghe

“Onze buurt heeft al jaren de busstelplaats van de Lijn te ‘gast’, op een steenworp van onze school”, staat er te lezen in de open brief die de ouders en directie donderdagochtend overhandigden op de kantoren van De Lijn in de Grote Hondstraat. Dat zorgt ervoor dat de Lange Altaarstraat, waar basisschool De Dageraad gelegen is, maar liefst vijfhonderd bussen per dag te slikken krijgt.

“Een probleem dat al jaren aansleept”, legt directrice Sigrid Van de Velde uit. “Telkens heeft De Lijn gezegd te zullen verhuizen maar tot nog toe is dat niet gebeurd. Al zouden de plannen vandaag wel concreet zijn en is het probleem hopelijk tegen 2021 grotendeels van de baan.”

Maar dat is nog drie jaar wachten en op het vlak van luchtkwaliteit is er geen tijd te verliezen, zo vinden ouders en directie. “Zo wordt het merendeel van de kleuterklassen bijvoorbeeld verlucht langs de straatkant”, vertelt actrice Lien Van de Kelder wiens twee kleuters school lopen in De Dageraad. “Dat is op een meter van waar de bussen voorbij rijden. Al dat fijn stof komt rechtstreeks in de longen van onze kinderen terecht.”

© Jan Van der Perre

Concreet voorstel

En dus stapten ouders, kinderen en directie vandaag met een concreet voorstel naar De Lijn. “Plaats een slagboom aan het einde van de Pretoriastraat enkel voor bussen zodat de voertuigen linksaf kunnen via de Singel richting het centrum”, klinkt het. Want op dit ogenblik kunnen de voertuigen enkel rechtsaf, waardoor ze een grote omweg zouden maken. Om die reden nemen ze hun weg richting het centrum via de Lange Altaarstraat. De voorgestelde maatregel zou het busverkeer met 15 procent moeten doen afnemen in de schoolstraat.

“Het is een voorstel dat we zeker steunen”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van De Lijn. “We gaan dit aankaarten bij de stad en bij het gewest. Want een deel van de uitrijdende voertuigen die richting hun eerste halte moeten, zou je inderdaad via deze slagboom kunnen regelen.”

Directrice Van de Velde en Lien Van de Kelder reageren tevreden op de manier waarop De Lijn hun voorstel ontvangen heeft. “Ik heb het gevoel dat er zeker bereidheid is om ons voorstel verder te onderzoeken”, zegt Van de Velde. “De goodwill is er. Ik hoop nu dat er ook effectief iets gebeurt”, vult Van de Kelder aan.

© Jan Van der Perre

“Een wonder dat er nog nooit iets gebeurd is”

Want de ouders en school maken zich zorgen. “Enerzijds heb je het probleem van de slechte luchtkwaliteit”, zegt Van de Kelder. “We namen deel aan het recente onderzoek van Curieuzeneuzen en ik ben er zeker van dat de resultaten slecht zullen zijn. Anderzijds is het hier gewoon heel onveilig. Het is een wonder dat er nog nooit iets gebeurd is.”

En dan heb je nog de enorme geluidsoverlast die de bussen met zich meebrengen. “Zeker tijdens de ochtendspits. Bij momenten verstaan onze kinderen gewoon de juf niet meer. Dan moeten onze leerkrachten even pauzeren tot de bus voorbij is. De ramen openzetten, dat gaat al helemaal niet. Dat is de dagelijkse realiteit”, aldus de directrice.

Tijdens een nieuwe actie in het kader van Café Filtré voeren ouders morgenvroeg om half 9 opnieuw actie om de aandacht te vestigen op verkeersveiligheid en het belang van schone lucht in de schoolomgeving.