Waarom “demonische zeeleeuwen” het op mensen hebben gemunt in Californië
Surfers in Californië krijgen meer en meer te maken met aanvallen van “wilde, bijna demonische” zeeleeuwen. Normaal laten zeeleeuwen zwemmers en surfers met rust. Hun gedrag is het gevolg van giftige algenbloei.
Algenbloei is een verschijnsel waarbij grote hoeveelheden algen (wieren) tot ontwikkeling komen en afsterven. De neurotoxine, een giftige stof die het zenuwstelsel aantast, genaamd domoïnezuur, in de algenbloei, veroorzaakt een zorgwekkende situatie. Het hoopt zich op in de voedselketen en leidt tot neurologische problemen bij zeeleeuwen en andere zeezoogdieren. Ze vertonen agressief en onvoorspelbaar gedrag.
Zo kwam surfer Rj LaMendola in maart voor de kust van de stad Oxnard in de problemen door een aanval van een zeeleeuw. Hij liep bijtwonden op en vertelde CBS News dat hij nog nooit zoiets angstaanjagendst had meegemaakt. De uitdrukking van het dier was “woest, bijna demonisch”. Niets te vergelijken “met de nieuwsgierigheid of speelsheid” die hij altijd met zeeleeuwen had geassocieerd.
Gedesoriënteerd
Experts bevestigen dat dieren die worden getroffen door domeïnezuurvergiftiging totaal gedesoriënteerd gedrag vertonen en angstig raken, zeker als ze merken dat iemand - een surfer bijvoorbeeld - in hun nabijheid vertoeft.
Het Marine Mammal Care Center in San Pedro behandelt momenteel meer dan 140 getroffen zeeleeuwen. Voor dolfijnen is de vergiftiging vrijwel altijd dodelijk, terwijl ongeveer de helft van de behandelde zeeleeuwen alsnog sterft. In 2023 kwamen meer dan 1.000 zeeleeuwen om tijdens een vergelijkbare uitbraak.
Wetenschappers waarschuwen dat door klimaatverandering en vervuiling deze giftige algenbloei steeds frequenter en ernstiger wordt. De toevloed van zieke zeezoogdieren is momenteel van die orde dat binnenkort Californische hulpverleners enkel nog dieren kunnen helpen die nog kans hebben om te overleven.
Nu de zomer stilaan wenkt en de stranden voller en voller geraken, adviseren de lokale autoriteiten om op veilige afstand van zeeleeuwen te blijven, zowel op zee als op het strand.
Een gevangen zeeleeuw aan het strand van Oxnard (Californië). — © Getty Images via AFP