Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Saoedi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi door ‘gevecht op consulaat’, achttien mensen opgepakt

De Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanbul een gevecht uitgebroken tussen hem en mensen die hij daar ontmoette dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saoedische staatstelevisie.

De Saoedische journalist Jamal Khashoggi.Beeld AP

Achttien Saoedi’s zijn opgepakt in verband met het onderzoek naar de dood van de journalist in het consulaat in de Turkse stad op 2 oktober. ‘Het onderzoek is nog gaande’, liet de openbaar aanklager in een verklaring weten.

Koning Salman bin Abdulaziz al-Saud heeft het ontslag bevolen van twee hoge officials: Saud Al-Qahtani, een belangrijke adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman en van Ahmed Asiri, de vicedirecteur van de veiligheidsdienst. De koning heeft een ministeriële commissie ingesteld onder leiding van kroonprins Bin Salman om de veiligheidsdienst te hervormen. De commissie met daarin de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en het hoofd van de veiligheidsdienst moet binnen een maand rapport uitbrengen aan de koning.

De Saoedische koning had eerder op de dag telefonisch overleg gehad met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Beiden hadden afgesproken dat de landen zullen samenwerken in het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi, meldde het Turkse persbureau Anadolu.

De Turkse justitie was vrijdag begonnen met het horen van medewerkers van het Saoedische consulaat in Istanbul. Volgens de Turkse autoriteiten is Khashoggi daar gemarteld en vermoord door een doodseskader uit Saoedi-Arabië. De journalist was een criticus van kroonprins Bin Salman en woonde in de VS.

De verdwijning van Khashoggi, die schreef voor onder meer de Washington Post, heeft de relatie tussen Saoedi-Arabië en het westen onder druk gezet. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn deelname aan een investeerdersconferentie volgende week in Riyad geannuleerd. Diverse andere gasten, onder wie de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire en de Britse minister van Handel Liam Fox, hadden al laten weten niet te zullen afreizen naar Saoedi-Arabië.

Trump: Wapendeals intact

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de verklaring over de dood van Khashoggi geloofwaardig genoemd. De president gelooft niet dat de Saoedische autoriteiten tegen hem hebben gelogen.

Trump zei dat zijn voorkeur ernaar uitgaat dat de repercussies niet leiden tot het afzeggen van wapendeals die de VS heeft gesloten met Saoedi-Arabië. De VS sloten in mei 2017 een akkoord om voor 110 miljard dollar wapens te zullen leveren aan de golfstaat.

‘De verklaring over Khashoggi is een goede eerste stap, een belangrijke stap', zei Trump over de erkenning van Saoedi-Arabië dat de journalist na een gevecht op het consulaat is gedood. ‘Wat er met hem is gebeurd is onacceptabel.’

Volgens de president hebben de Verenigde Staten Saoedi-Arabië nodig als bondgenoot tegen Iran. Trump zei te zullen spreken met kroonprins Mohammed bin Salman.

Trump had eerder op de dag tegen de media in Scottsdale gezegd dat het nog te vroeg was om te speculeren over mogelijke gevolgen van het incident. ‘We zullen te weten komen wie waar vanaf wist en wanneer. Dan zien we verder', zei hij. ‘Ik zal goed luisteren wat het Congres erover te zeggen heeft.’

Aanvankelijk dacht president Trump de kwestie Khashoggi nog met een telefoontje met de Saoedische koning af te kunnen doen. Maar nu de feiten steeds duidelijker worden, komt hij in een lastig parket. Kan hij zijn goede relatie met de oliestaat opgeven? 

De toekomstige koning van Saoedi-Arabië werd nog maar kort geleden geprezen om zijn pogingen het oerconservatieve land te moderniseren. Nu lijkt hij betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar of het Westen hem nu laat vallen?