© Kris Van Exel

Europa lonkt voor CD&V-topman Kris Peeters na pover resultaat in Antwerpen

Niemand die geloofde dat Kris Peeters burgemeester zou worden, maar dat de CD&V-kopman zelfs Peter Mertens zou moeten voorlaten in het aantal voorkeurstemmen zag ook niemand aankomen. De Antwerpse CD&V blijft achter met een kater en de vraag wie de nieuwe kopman moet worden. Kris Peeters zit met de vraag hoe zijn toekomst eruitziet. Europa lonkt.

fem

“Het is wat aan de lage kant.” Het was de voor Peeters zo typisch laconieke manier om gisteren duidelijk te maken dat de 6,8% die hij en zijn partij neerzetten niet meteen een hoogvlieger was. Integendeel.

Maar ook het persoonlijke rapport viel voor Peeters dik tegen. Met 10.286 stemmen zet hij de op een na slechtste score van de grote partijen neer. Enkel Philippe De Backer (Open Vld) haalde nog minder. Maar Bart De Wever, Filip Dewinter, Wouter Van Besien, Jinnih Beels, Peter Mertens: ze deden het allemaal beter dan Peeters. Voor een van ’s lands bekendste politici toch opmerkelijk.

Het overschaduwde gisteren voor een stuk de hoerastemming op het nationaal partijbestuur van CD&V omdat de partij in Vlaanderen veruit de grootste is gebleven. Maar officieel wilde niemand Peeters afvallen. Door in te gaan op de vraag van de partij om naar Antwerpen te gaan en persoonlijk veel risico’s te nemen, heeft hij ook veel krediet opgebouwd. Hem nu dumpen omdat het resultaat niet is wat werd gehoopt, dat kan toch niet, klinkt het bij de partijtop.

Alleen zitten Peeters en CD&V wel met een probleem. De vicepremier komt hier allesbehalve goed uit. Hij maakte eerder al duidelijk in Antwerpen geen schepen te willen worden. En wat er met zijn nationale carrière moet gebeuren, is dé grote vraag. Kan de partij hem volgend jaar in Antwerpen nog lijsttrekker maken? Niet alleen omdat het misschien weer geen succes zal zijn, maar vooral omdat er wel meer politici azen op een post in de federale regering. Vooral van voorzitter Wouter Beke is geweten dat hij graag eindelijk minister zou willen worden. Ook Koen Geens lijkt nu al een certitude te zijn.

Nooduitgang Europa

Binnen de partij valt daarom meer en meer te horen dat Europa misschien wel een ideale nooduitgang is. Europees commissaris Marianne Thyssen stopt ermee en CD&V moet op zoek naar een nieuwe Europese kopman. Met zijn nationale uitstraling komt Peeters daarvoor zeker in aanmerking. En als gewezen Vlaams minister-president heeft hij ook internationale ervaring, zegt een partijtopper.

Het lijkt nu nog allemaal bijzonder voorbarig te zijn, maar ten laatste binnen twee maanden willen Beke en co al beslissen met welke kopmannen ze naar de nationale verkiezingen willen trekken. Vandaag al buigt de partij zich op een algemene vergadering over hoe dat allemaal gaat gebeuren. Veel tijd om te treuren, zal Peeters niet hebben.