© EPA-EFE

Na Dieselgate: politie valt nu ook binnen bij Opel

De Duitse politie is gisteren binnengevallen bij autobouwer Opel. Die wordt ervan verdacht te sjoemelen met de uitstootnormen van dieselwagens. Wellicht worden 100.000 voertuigen teruggeroepen. “Al onze wagens voldoen nochtans aan de geldende normen”, verdedigt het bedrijf zich. Het is nog niet duidelijk of ook gefraudeerd werd met wagens op de Belgische markt.

Myrthe De Decker

De Dieselgate van Volkswagen ligt nog vers in het geheugen. En toch is Duitsland vandaag opnieuw in de ban van een gelijkaardige affaire. Ook autobouwer Opel zou gesjoemeld hebben met de Euro 6-norm voor dieselwagens. De zaak zou drie jaar geleden, ongeveer gelijktijdig met die van Volkswagen, aan het licht zijn gekomen. Maar nu zijn nieuwe elementen in het onderzoek opgedoken.

Daarom voerde de Duitse politie gisteren een razzia uit op twee Opel-sites. Zowel in Rüsselsheim als in Kaiserslautern werd een huiszoeking uitgevoerd. Dat gebeurde op vraag van het parket van Frankfurt.

Dat was het signaal voor de waakhond van de Duitse autosector (KBA) om ook nog eens op te roepen zo’n 100.000 wagens terug te roepen.

Het Duitse ministerie van Transport bevestigde even later dat die terugroepactie eerstdaags zal plaatsvinden. “Er is momenteel een officiële hoorzitting aan de gang”, verklaarde het ministerie in een mededeling. “Daar wordt beslist welke wagens van de modellen Cascada, Insignia en Zafira met bouwjaar 2012 tot 2017 teruggeroepen worden.” Of die wagens ook op de Belgische markt verkocht werden, is nog niet duidelijk.

Volgens de Duitse autoriteiten hebben de wagens problemen met de reiniging van hun uitstoot. De software in de voertuigen zou dat systeem deels uitschakelen bij hoge toerentallen en bij bepaalde buitentemperaturen. Opel blijft die praktijk verdedigen. Volgens de autobouwer is ze immers noodzakelijk voor de bescherming van de motor.

In het verleden vond de KBA al vier andere soorten sjoemelsoftware bij Opel. Het bedrijf moest die verwijderen via een software-update, maar de autobouwer reageerde toen al erg laks. Omdat nu nieuwe bezwarende elementen opgedoken zijn, beslisten de autoriteiten een versnelling hoger te schakelen.

Een woordvoerder van Opel, dochteronderneming van het Franse PSA, belooft volledige medewerking aan het onderzoek. “Al onze wagens voldoen aan de geldende normen”, aldus het bedrijf.