© Wim Hendrix

Toekomst opleidingsschip binnenvaart blijft onzeker

Ten laatste tegen september moet het opleidingsschip voor de binnenvaart Themis II een grote onderhoudsbeurt met een aantal aanpassingen gekregen hebben. Zo niet mag het niet meer als schoolschip varen. Een oplossing is er nog steeds niet.

pvb

Een en ander blijkt uit een antwoord van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). Het 53 jaar oude gewezen binnenschip werd destijds voor 3,6 miljoen euro omgebouwd tot opleidingsschip maar moet nu, om het vaarcertificaat te vernieuwen, aanpassingen ondergaan. Die worden (wellicht exclusief de werkuren) geraamd op 250.000 euro. Volgens de minister deed de overheidsdienst Vloot, die eigenaar is maar voor dertig jaar het schip in volledig vruchtgebruik afstond, het voorstel dat het gemeenschapsonderwijs GO! 50% van die kost zou dragen en Vloot de resterende 50% zou voorschieten. Mits dit over tien à vijftien jaar zou worden terugbetaald. Maar GO! ziet dat niet zitten. Volgens N-VA-parlementslid Annick De Ridder ziet de toekomst er “ondanks de verregaande tegemoetkoming van Vloot” nu een stuk minder rooskleurig uit.

Directeur Buisseret van de Scheepvaartschool op Linkeroever reageert wat verwonderd. “Er wordt, voor zover ik weet, gepraat en gezocht naar een constructieve oplossing. Ik heb goede hoop dat er een oplossing komt. Het volgend schooljaar is overigens de deadline. Het is toch een contradictie dat terwijl men terecht volop investeert in de binnenvaart en men deze vervoersvorm propageert, men niet meer zou investeren in de opleiding voor deze sector.”

MEER OVER Haven Antwerpen-Brugge