© JAA

Gemeente belooft meer verkeersveiligheid

Wijnegem ondertekende als eerste gemeente in de politiezone Minos het zogenaamde SAVE-charter van Ouders van Verongelukte Kinderen. Gelijktijdig legden driehonderd leerlingen een fietsexamen af.

jaa

Niet dat jonge fietsers zelf de oorzaak zijn van het feit dat er in ons land vorig jaar alweer 620 verkeersdoden vielen. Dat beseft ook Siegfried Mertens, zonechef van politie Minos, die tijdens de ceremonie voor de ondertekening van het charter voor meer verkeersveiligheid fors uithaalde naar de mensen die felle kritiek leveren wanneer zijn manschappen weer eens op alcohol of snelheid controleren. “Maar we zetten door, want we moeten onze kinderen blijven beschermen tegen verkeerscriminelen”, aldus Mertens.

Schepen van Mobiliteit Luc Monsieurs (Durf!) kondigde aan dat Wijnegem meer dan ooit voor veiliger verkeer gaat. “We hadden na Gent al de eerste deels autovrije schoolstraat, in de Schoolstraat trouwens, en er volgt nog veel meer. Ons streefdoel is om het aantal slachtoffers tot nul te herleiden en daarom maken we nu werk van een actieplan.”

Het lokale bestuur heeft nog veel werk, want onlangs nog bleek dat Wijnegem bij de slechtste leerlingen hoort in de provincie wat fietsongevallen met gewonden betreft. Onder meer het kruispunt beneden aan de Hoogmolenbrug, ter hoogte van de Merksemsebaan en de Deurnesteenweg, is gitzwart. Drie jaar geleden verloor een jonge vrouw er het leven toen ze gegrepen werd door een vrachtwagen. “We proberen de hogere overheid ervan te overtuigen om de nieuwe Hoogmolenbrug straks exclusief voor fietsers door te trekken over de Bisschoppenhoflaan, om conflicten tussen auto’s en tweewielers te vermijden”, aldus Monsieurs.