Direct naar artikelinhoud

FNV en sociale werkplaats schikken: 300 uitzendmedewerkers komen in dienst Alescon

Vakbond FNV en de Drentse sociale werkplaats Alescon zijn tot een akkoord gekomen. De circa 300 medewerkers die via het eigen uitzendbureau AwerC-Flex bij Alescon werkten komen in dienst bij de sociale werkplaats in Assen en gaan werken via de cao voor sociale werkplaatsen. Op 19 december oordeelde de rechter dat de uitzendconstructie onrechtmatig was. Alescon ziet af van hoger beroep.

Het gebouw van Alescon in Assen.Beeld anp

De zaak van FNV tegen Alescon kreeg grote media-aandacht doordat ook de positie van PvdA-Kamerlid William Moorlag ter discussie kwam te staan. Moorlag was van 2015 tot 2017 directeur van de sociale werkplaats. Hij zette in die hoedanigheid de uitzendconstructie voort die door het bedrijf in 2011 was opgericht. Via uitzendbureau AwerC-Flex hielp Alescon mensen met een arbeidsbeperking aan werk in externe bedrijven én in de eigen sociale werkplaats. De uitzendkrachten waren goedkoper dan de mensen die op een socialewerkplaats-cao bij Alescon werkten.

In tijden waarin de landelijke politiek fikse kortingen doorvoerde op de sociale werkplaatsen, bood de uitzendconstructie uitkomst. Via AwerC-Flex kon Alescon meer mensen aan werk helpen dan via de normale cao mogelijk was. In 2011 stemden de vakbonden en de bij Alescon betrokken gemeenten in met het optuigen van het uitzendbureau. Toch stapte FNV vorig jaar na de rechter na klachten van werknemers over ongelijkheid op de werkvloer. De rechter gaf FNV gelijk: de uitzendkrachten deden hetzelfde werk tegen mindere voorwaarden, dat was onrechtmatig.

'Er wordt nu geschikt, om rust te brengen onder de betrokken medewerkers. Het uitgangspunt van Alescon blijft 'werken is leven''
Persbericht FNV

Financiële gevolgen

Alescon overwoog een hoger beroep, maar kiest nu voor rust in de tent. 'Er wordt nu geschikt, om rust te brengen onder de betrokken medewerkers. Het uitgangspunt van Alescon blijft 'werken is leven', en dan graag met plezier', zo meldt de sociale werkplaats in een persbericht. 

De schikking heeft financiële gevolgen voor Alescon en de zes gemeenten die zitting hebben in het bestuur van de sociale werkplaats, vertelt de financieel manager Anneke Waanders. Het alsnog uitbetalen van een eindejaarsregeling aan de 300 medewerkers die overstappen van uitzendbureau naar Alescon kost eenmalig 900 duizend euro. De jaarlijkse kosten nemen met 400 duizend euro toe. Het is geld dat Alescon niet zelf kan ophoesten. 'Dit wordt door de gemeenten betaald', zegt Waanders.

Via de reguliere cao waren al zo'n 1100 mensen in dienst bij Alescon, daar komen nu dus 300 mensen bij. De sociale werkplaats wordt voor 90 procent bekostigd door het Rijk, de zes betrokken gemeenten betalen zo'n 10 procent.

Terugkeergarantie

De uitzendconstructie had een belangrijke functie, zegt Waanders. 'De Participatiewet was erop gericht om mensen zo regulier mogelijk te laten werken. Maar wij zagen dat mensen die in een goudgerande cao zaten niet de neiging hadden om regulier te gaan werken. Met het uitzendbureau zorgden we dat mensen zo dicht mogelijk tegen de reguliere werkgevers aanzaten.' Via AwerC-Flex konden arbeidsgehandicapten gemakkelijker extern worden uitgezonden. Wanneer het werk in een regulier bedrijf niet goed uitpakte, konden mensen alsnog aan de slag bij Alescon. 'We hadden een terugkeergarantie. Op het moment dat het niet lukte extern, mocht je intern. In feite worden we daar nu voor afgestraft.'

Binnen de PvdA vond de afgelopen weken een verhitte discussie plaats over de positie van Kamerlid Moorlag. De partij is tegen 'schijnconstructies' en pleit voor gelijk loon voor gelijk werk. Partijvoorzitter Nelleke Vedelaar, die sinds oktober de partij leidt, vroeg Moorlag om op te stappen. Het Kamerlid weigerde dat. Hij had bij Alescon enkel geprobeerd zoveel mogelijk arbeidsgehandicapten aan het werk te helpen, zo verweerde hij zich. Een interne PvdA-commissie oordeelde zondag dat Moorlag inderdaad 'goede intenties' had gehad en dat hij gewoon namens de partij Kamerlid kon blijven.

'We hadden een terugkeergarantie. Op het moment dat het niet lukte extern, mocht je intern. In feite worden we daar nu voor afgestraft'

FNV, Moorlag en Alescon

Vicevoorzitter FNV stapt op: 'Het schort hier aan daadkracht'
Een conflict in het FNV-bestuur heeft dinsdag tot het vertrek geleid van vicevoorzitter Mariëtte Patijn. Zij stapt op uit onvrede over de 'passieve' koers van Nederlands grootste vakbond. 'Het gaat me niet snel genoeg', zegt Patijn over de strijd van de FNV tegen wegwerpbanen en achterblijvende lonen.

Afstraffen Moorlag voor constructie waar iedereen mee instemde is onrechtvaardig
Lees het Commentaar hier.

Wat deed PvdA'er Moorlag eigenlijk fout met zijn uitzendconstructie? 'Dit lijkt op een afrekening'
Volgens betrokkenen heeft PvdA'er William Moorlag in zijn sociale werkplaats niets fout gedaan. 'Dit lijkt op een afrekening.' De FNV waarschuwt dat hij niet de laatste zal zijn.

Goede bedoelingen met foute werkwijze komen overal voor, dus ook bij de PvdA
Maar als we iedereen om die reden zouden ontslaan, zou het een bloedbad worden, vindt Bert Wagendorp. Lees zijn column hier. (+)