De Grote Baan tussen de Rozenstraat in Lokeren en Duizend Appels wordt totaal vernieuwd.© jvdv/google maps

Verouderde gewestweg krijgt complete make-over met veilige fietspaden en comfortabele bushaltes

Lokeren/Waasmunster -

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is volop bezig met plannen op te maken om de Grote Baan N70 in Lokeren en Waasmunster volledig herin te richten. “Op deze typisch verouderde gewestweg domineert momenteel het autoverkeer over drie rijstroken, maar er zijn plannen voor veilige fietspaden en comfortabele nieuwe bushaltes.”

Jan Van de Velde

De Grote Baan is een belangrijke verbindingsweg tussen Lokeren en Sint-Niklaas, met vooral doorstromend verkeer. “Maar het ontbreekt deze gewestweg ook aan comfortabele bushaltes. Bovendien is er meer parkeerruimte dan nodig”, zegt AWV. “We willen, samen met de gemeentebesturen van Lokeren en Waasmunster, de Grote Baan tussen de Rozenstraat en Duizend Appels een grondige facelift geven en meteen ook een nieuw gescheiden rioleringsstelsel laten aanleggen.”

AWV beklemtoont dat het project zich nog in de beginfase bevindt. “In het voorjaar van 2025 moeten de eerste plannen op tafel liggen. Op basis daarvan wordt het definitieve technische plan uitgewerkt”, klinkt het. “Daarna volgen eventuele onteigeningen en moet er nog een aannemer worden aangesteld.”

Inspraak

Ook al duurt het nog een tijdje voor de eerste schop in de grond gaat, heeft AWV wel een duidelijk idee over de gewestweg. Vooral de zwakke weggebruikers en het openbaar vervoer zouden profiteren van de nieuwe plannen. “Veilige en brede fietspaden zijn een prioriteit in de plannen”, klinkt het. “Er moeten ook comfortabele bushaltes komen en het wegbeeld moet te snel rijden ontmoedigen. Het ontwerp moet ook klimaatvriendelijk en duurzaam zijn, met aandacht voor waterinfiltratie en groen.”

Tegen begin 2026 moeten de plannen klaar zijn. Na de aanstelling van een aannemer kunnen de werkzaamheden in 2027 starten. Er komen ook nog inspraakmomenten voor zowel Lokeren als Waasmunster.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER