Luister naar

Baudet gebruikt een overduidelijk antisemitisch baggerfilmpje

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 25 mei 2019 om 03:00

Het was toch wel weer de week van Thierry Baudet, de voorman van Forum voor Democratie. Met een literair essay, een uniek een-op-een-debat met de premier, en opmerkelijke tweets wist de markante politicus veel aandacht naar zich toe te trekken.

Door vaak de vermoorde onschuld te spelen, is Baudet moeilijk grijpbaar voor zijn politieke opponenten en journalisten. Soms lijkt het er zelfs op dat de publieke omroep, als gevolg van de Fortuyn-revolte, aan overcompensatie doet. Men is zo bang het geluid van de ontevreden burger te missen, dat er buitensporig veel aandacht aan de uitdager op rechts wordt gegeven. Een dieptepunt was deze week het extreemrechtse filmpje dat Pauw liet zien, bij het tv-debat tussen Mark Rutte en Thierry Baudet.

grondig onderzocht

Aard en achtergrond van het omstreden filmpje zijn grondig onderzocht door Peter Burger, ervaren nieuwschecker van (online) informatie en verbonden aan de Leidse universiteit. Een week geleden, op 17 mei, stuurde Baudet via Twitter een filmpje rond, met als begeleidende tekst: ‘Oef. Kippenvel. En zo waar. Stem FvD om het immigratiebeleid fundamenteel te veranderen.’ In de video vertellen enkele ‘dochters van Europa’ dat ze misbruikt, verkracht en vermoord zijn door migranten. En dat komt door ‘jullie migratiepolitiek’. In beeld verschijnen dan foto’s van Mark Rutte (VVD), Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) en de tekst: ‘Ich habe es gewusst’ (Ik wist het). Die laatste woorden zijn, voor iedereen die iets van de Tweede Wereldoorlog weet, een verwijzing naar de Holocaust, of juist de ontkenning van die gruwelijkheden.

niet geloofwaardig

Baudet, die ook wel wat aan geschiedenis heeft gedaan, zegt in reactie dat hij ‘die associatie niet heeft’ en zich juist tegen antisemitisme keert. Is dat geloofwaardig?

Het filmpje, die hij in een eerdere versie ook al op 31 januari de wereld in stuurde, is een product van een uitgesproken antisemitische Nederlandse website, onthult Peter Burger. De oorspronkelijke beelden zijn gemaakt door de rechts-extremistische Identitäre Bewegung uit Oostenrijk. Een beweging die gelooft in de complottheorie dat de blanke Europese bevolking wordt vervangen door moslims en andere niet-Europeanen, ‘omvolking’ in het bruine jargon.

De Nederlandse versie van het filmpje is een bewerking van de website Fennix. Dat is, zegt Burger, een ‘onverbloemd antisemitische website’. Joden behoren, volgens Fennix, niet tot het blanke ras en zijn mede verantwoordelijk voor de ‘omvolking’. Baudet deelt dus deze baggerfilmpjes in de hoop daarmee stemmen te vergaren. En als hij op de herkomst van de beelden wordt aangesproken, zegt hij dat hij zich niet bezighoudt met waar iets wel of niet vandaan komt.

Het is Baudets tactiek van de vermoorde onschuld spelen, in een poging ongrijpbaar te blijven. In zijn omstreden speech na de verkiezingen voor Provinciale Staten sprak Baudet ook over de superieure, boreale (lees: blanke) samenleving die wordt bedreigd door massa-immigratie, die leidt tot ‘omvolking’. In deze weinig frisse gedachtespinsels behoort Rusland tot de blanke beschaving en is dús een vriend.

patroon

Uit dit alles blijkt een patroon in denken en doen van deze politieke voorman. Het blijft vervreemdend en verontrustend dat deze racistische oprispingen van Baudet op sommige christenen aantrekkingskracht uitoefenen.

NRC Handelsblad bracht deze week enkelen in beeld. Ze maken zichzelf wijs dat die extreemrechtse sympathieën van hun voorman niet doorwerken in de partijstandpunten. Ook dát is weinig geloofwaardig.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bij christelijke organisaties lopen geloof en werk soms op een ongezonde manier door elkaar.

Werken bij christelijke organisatie valt soms tegen: zalvende woorden maar onrecht blijft bestaan

Het Nederlands Dagblad besteedde aandacht aan manipulatie, machtsmisbruik in de evangelische wereld. Maar het probleem speelt ook bij andere christelijke organisaties, schrijft Ineke Evink van vakorganisatie CGMV.

Mark Rutte, Geert Wilders en Sigrid Kaag. We hebben deze drie soorten politici nodig. Sterker, we zijn zélf van dit soort types en gedragen ons er naar.

We zijn saai, moralist en boos. En zo zijn ook onze politici. Daarom kunnen ze lastig samenwerken

Wij Nederlanders lijken op Rutte, Kaag en Wilders. Frank van den Heuvel laat zien hoe het karakter van iedere Nederlander bij een van deze drie politici past.

Stel dat ‘doe dit, tot Mijn gedachtenis’ al begint op het land? Dat is dus niet: onderwerp de grond aan een regime van uitputting, tot Mijn gedachtenis.

Avondmaal en eucharistie beginnen in de grond, waar het krioelt van torren en wormen

Jezus zegt niet: spuit gif op de vrucht en het blad en dood in het voorbijgaan alles er omheen, tot Mijn gedachtenis. Theoloog en boer in opleiding Elsa Eikema stelt prikkelende vragen bij ons avondmaal.

Afbeelding

Hoe het lijntje tussen de Nederlandse Gereformeerde Kerken en Israël hersteld kan worden

De Nederlandse Gereformeerde Kerken knipten het 'officiële lijntje' met Israël door, maar zoeken tegelijkertijd naar een manier om toch verbondenheid te tonen. Lieddichter Ria Borkent doet een voorstel.

Behandeling in de gesloten jeugdzorg heeft geen enkele kans van slagen zolang het aan echte nabijheid van hulpverleners ontbreekt.

Staatssecretaris Van Ooijen en Kamerleden, zet jullie boosheid over gesloten jeugdzorg om in actie

Hoe kan het dat staatssecretaris Van Ooijen (VWS) zegt dat de gesloten jeugdzorg misschien maar wat langer open moet blijven? Maak liever meer vaart om goede alternatieven te vinden, betoogt Margot Ende-van den Broek.

De Duitse bondskanselier Scholz staat onder druk: welke wapens gaat hij Oekraïne leveren?

Bondskanselier Scholtz kan een andere keus maken en zo een moreel belangrijke daad verrichten

Komende paasdagen vinden in Duitse steden vredesdemonstraties plaats. De leuze is: ‘Nooit weer oorlog is nú’. Want nú wordt besloten welke wapens Duitsland aan Oekraïne levert. Hans Ester legt uit hoe gevoelig dat ligt.