Nancy en Paul Pelosi
Foto: AP

Dertig jaar cel voor aanvaller van echtgenoot Amerikaanse politica Nancy Pelosi

Bijna anderhalf jaar na de aanval met een hamer op de echtgenoot van de Amerikaanse toppolitica Nancy Pelosi is de dader veroordeeld tot 30 jaar celstraf. Dat melden Amerikaanse media vrijdag, na de bekendmaking van de straf door de rechter in San Francisco. Een jury had de dader al schuldig bevonden in november.

Na de feiten brak in de Verenigde Staten een discussie uit over politiek geweld. Paul Pelosi (84) werd eind 2022 thuis in San Francisco overvallen en raakte daarbij zwaargewond. Het was een paar dagen voor de Congresverkiezingen.

De man moest na de aanval wegens een schedelbreuk en ernstige verwondingen aan zijn rechterarm en handen geopereerd worden. De dader had het gemunt op de toenmalige voorzitster van het Huis van Afgevaardigden zelf, maar zij was niet thuis. De politie pakte de dader ter plaatse op. 

Het openbaar ministerie had veertig jaar cel geëist. Kort na de feiten publiceerden Amerikaanse media berichten waaruit bleek dat de man online interesse toonde voor allerhande samenzweringstheorieën en voor de leugens van ex-president Donald Trump over zogezegde fraude bij de presidentsverkiezingen van 2020. 

De politie gaf destijds aan dat de dader de bedoeling had om de voormalige voorzitster van het Huis van Afgevaardigden te gijzelen en "haar knieschijven te breken". Hij wou de Democrate in een rolstoel, zodat andere parlementsleden zouden zien dat hun "daden gevolgen hebben". 

Een woordvoerder van Pelosi deelde mee dat de familie niet trotser kan zijn op Paul en zijn moed om de nacht van de aanval zijn eigen leven te redden en daar daarna over te getuigen. Op de uitspraak zelf gaf de woordvoerder geen commentaar.

Meest gelezen