© rr, mto

Hockeyclub erg aangeslagen na elektrocutie: “We hebben de slachtoffers meteen onder de douche gezet”

De leden van HC Inter Mol zijn erg aangeslagen door de gebeurtenissen van zaterdagavond waarbij twintig gewonden vielen bij een elektrocutie. De club besliste toch om op zondag opnieuw tot de orde van de dag over te gaan en de hockeywedstrijden door te laten gaan. “Dit is een jammerlijk en uitzonderlijk ongeval”, klinkt het bij Elia, , dat instaat voor het hoogspanningsnetwerk in ons land. “In de buurt van dergelijke lijnen is altijd de grootste voorzichtigheid geboden.”

Annelies Frederickx, brip, dvd

Bij Hockeyclub Inter Mol sloeg het noodlot zaterdagavond toe. Tijdens de titelviering van de meisjes U19 raakte een serpentineslinger een hoogspanningskabel, waarna een stroomontlading richting de grond ontstond en twintig mensen gewond geraakten.

(Lees verder onder de video)

Hockeyclub Inter Mol is nog onder de indruk van de dramatische gebeurtenissen. Voorzitter Hans Trimpeneers was op het moment van de elektrocutie niet aanwezig op de terreinen aan de Emiel Becquaertlaan, maar hij haastte zich meteen na het incident naar de club.

“Onze meisjes U19 hadden net de beslissende titelwedstrijd gewonnen en maakten een ererondje voor de supporters. Daarna verzamelden ze in het midden van het veld voor de gebruikelijke groepsfoto en staken ze zogeheten party poppers af. De vreugde was immens, maar daar kwam in één seconde verandering in, letterlijk door een donderslag bij heldere hemel.”

“Een serpentine uit een confettikanon raakte een hoogspanningskabel. De gevolgen waren dramatisch. Twintig mensen raakten gewond, van wie er drie ernstig aan toe zijn. De andere aanwezigen hebben snel en adequaat gehandeld. Omdat er sprake was van brandwonden, heeft men de slachtoffers meteen onder de douches geplaatst en besprenkeld met water. Gelukkig is iedereen heel koelbloedig gebleven. Ondertussen werden de hulpdiensten verwittigd en die waren snel ter plaatse.”

(Lees verder onder de foto)

© BELGA

Stuivenberg

In het Stuivenbergziekenhuis in Antwerpen liggen nog een moeder en haar dochter. Met de dochter gaat het steeds beter, de moeder zou zeker nog tot morgen moeten blijven. “Er moeten nog enkele onderzoeken gedaan worden, waaruit zal blijken of er mogelijk nog een operatie nodig is.”

“De derde zwaargewonde, een speler bij onze herenploeg die ook training geeft en coacht, werd met brandwonden naar het ziekenhuis van Leuven gevoerd. Ook met hem gaat het beter. Ze zijn alle drie stabiel. Al bij al zijn de verwondingen nog meegevallen, het had veel slechter kunnen aflopen.”

Familieclub

“Het hele gebeuren had uiteraard een serieuze impact op de speelsters en de supporters. De elektrocutie gebeurde net aan de kant van de Molse supporters en dus kent iedereen de slachtoffers. We zijn een echte familieclub met grootouders, ouders en kinderen. De leeftijden van de slachtoffers variëren van 8 tot 80 jaar, wat daar een duidelijk voorbeeld van is. We vormen een hechte gemeenschap en daarom ook zocht iedereen zaterdagavond meteen steun bij elkaar. De hele hockeyfamilie werd hier namelijk door getroffen.”

De gebeurtenissen hadden uiteraard een grote impact, maar de club besliste om zondagmorgen gewoon tot de orde van de dag over te gaan. “Onze gedachten zijn uiteraard bij de slachtoffers. Drie van hen liggen nog in gespecialiseerde ziekenhuizen, maar hun toestand is stabiel. Wat zaterdagavond gebeurde, heeft uiteraard een diepe indruk nagelaten, maar we laten de clubactiviteiten op zondag doorgaan. Dat was een moeilijke beslissing, maar het gewone leven gaat door”, aldus nog voorzitter Hans Trimpeneers.

(Lees verder onder de foto)

© Tommy Maes

Groepsmoment

“Het hockeyseizoen loopt stilaan af en twee ploegen spelen op zondag nog een beslissende wedstrijd. De twee matchen gaan door, maar dat zal uiteraard op een serene manier gebeuren. Ik spreek de spelers toe voor de match en er zal ook stilte in acht genomen worden. We zijn namelijk allemaal sowieso in gedachten bij de slachtoffers. De mensen van slachtofferhulp zijn op zondag niet meer aanwezig op de club, maar ik kan wel met hen contact opnemen indien nodig. Ik weet niet of de betrokkenen van zaterdag ook zondag naar de club komen, maar het kan helpen bij het verwerkingsproces om onze geliefde sport samen te beleven.”

De meisjes U19, die alles voor hun ogen zagen gebeuren, krijgen ook de nodige psychosociale begeleiding. “Dinsdagavond stond normaal de laatste training van de betrokken jeugdploeg op het programma, maar daar gaan we na de recente dramatische gebeurtenissen een groepsmoment van maken. Dan kunnen de meisjes het traumatische tafereel samen herdenken en hopelijk ook verwerken.”

“Heel belangrijk om de perimeter te respecteren”

De bewuste stroomkabel is eigendom van Elia, dat instaat voor het hoogspanningsnetwerk in België. “Dit is een jammerlijk en uitzonderlijk ongeval”, reageert woordvoerder Tom Demeyer. “In de buurt van dergelijke lijnen is altijd de grootste voorzichtigheid geboden.”

Hoogspanningskabels transporteren stroom van de energiecentrale naar transformatoren waar de stroom wordt omgezet naar middenspanning, om zo naar de eindgebruiker te worden gevoerd. Dat gebeurt met kabels van 70, 150 of 380 kilovolt. “In dit geval ging het om een kabel van 150 kV”, zegt woordvoerder Tom Demeyer. “Die moeten wettelijk minstens zeven meter boven de grond hangen. Hier hing hij op 7,5 meter hoogte. Bij zulke kabels geldt een veiligheidsperimeter van vierenhalve meter. Dichter mag je bij zo’n kabel niet komen.”

Volgens de woordvoerder zijn de slingers wél binnen die perimeter gekomen (ze moeten ze niet per se hebben aangeraakt), waardoor er een vlamboog is ontstaan die is overgeslagen op het hekwerk. “Als er ongevallen gebeuren, is dat meestal met aannemers of dakwerkers die te dichtbij komen”, aldus Demeyer. “Dit ongeval is erg uitzonderlijk. We willen benadrukken dat wie iets organiseert in de buurt van een hoogspanningslijn, bijvoorbeeld als er een tent moet worden geplaatst of iets dergelijks, altijd best met ons contact opneemt om te zien of alle veiligheidsregels gerespecteerd worden. Het is ook ten strengste verboden om zaken af te vuren richting zo’n kabel.”

Vragen over hoogspanningskabels kunnen worden gesteld op 0800.95.062

© Tommy Maes

© BELGA

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER