In de Blikfabriek vulde Sven Kerstens zijn nieuwste craft beer op blik.© Dirk Kerstens

SE10 Brewing vult nieuwste bier in blik: “Een tropische smaak met mango en groene noten”

Hoboken -

Een historische dag voor SE10 Brewing. Donderdag verpakte lokale brouwer Sven Kerstens zijn nieuwste craft beer. En dat voor het eerst in blikjes. “Speciaal om dat in de Blikfabriek te doen, waar vroeger blikken gemaakt werden. De cirkel is rond.”

Ilke Tobback

In de Hobokense Blikfabriek brouwt Sven Kerstens sinds 2023 zijn eigen bier. Met SE10 Brewing speelt hij in op de trend die overwaaide van het Verenigd Koninkrijk en steeds meer aan populariteit wint in ons land, craft beer. Dat is een artisanaal gebrouwen bier waarbij er pas laattijdig in het proces veel hoppen worden toegevoegd, zodat het een sterke smaak met veel aroma krijgt. Dat bier heet dan Indian Pale Ale, beter bekend als IPA.

SE10 Brewing produceert en verkoopt al een jaar de Session IPA. Een pils met een fruitige smaak en 4,9% alcoholpercentage. Die wordt op verschillende locaties op tap geserveerd, waaronder ook in Svens vaste stek, de Blikfabriek. Donderdag stelde hij zijn nieuwste biertje voor, de Double IPA (DIPA). “Ook deze pils heeft een tropische smaak, vooral de mango zal je er direct in herkennen. Maar het is afgewerkt met groene noten om het aroma te versterken. Het is ook iets straffer en heeft een alcoholpercentage van 8%”, legt Sven uit.

De eerste DIPA van SE10 Brewing rolde donderdag van de band.© Dirk Kerstens

Ecologisch

Voor het eerst vult Sven zijn bier niet alleen op vat, maar ook in blik. En daar heeft hij verschillende redenen voor. “Blikken zijn ecologischer qua materiaal en wegen minder waardoor het transport automatisch energievriendelijker wordt. Daarnaast beschermt een blikje het bier toch net iets beter tegen zuurstof en lucht dan een glazen flesje.” In totaal werd er 600 liter op blik gevuld. En dat in blikken van 440 centiliter, de standaard voor craft beer volgens Sven.

Stuk voor stuk werden de blikjes ook bedrukt met het logo van SE10. Daarvoor werkte Sven bewust met een digitale print in plaats van een papieren label. “Ook dat is ecologischer. Voor grote brouwers is dat vanzelfsprekend, maar voor lokale spelers is dit eerder uniek. Al van bij de start had ik de ambitie om bier in blik te vullen, maar door omstandigheden kwam het er maar niet van. Nu is het wel speciaal om dat in de Blikfabriek te kunnen doen omdat er vroeger blikken gemaakt werden voor bijvoorbeeld babyvoeding. De cirkel is rond.”

De DIPA van SE10 zal binnenkort te koop zijn bij bierhandelaars en in speciaalzaken. Ontdek meer over SE10 Brewing via de website.

Sven koestert al van bij de start de ambitie om zijn craft bier in blik te vullen.© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners