Dit gezin moest jaarvoorraad stookolie in amper drie maanden erdoor jagen

Een gezin uit het Limburgse Montenaken bij Gingelom heeft op drie maanden tijd al 1.500 liter stookolie moeten gebruiken om hun huis, dat ze huren van het OCMW, te verwarmen. Dat is bijna evenveel dan wat een gemiddeld gezin per jaar verbruikt. Tot overmaat van ramp dreigt hetzelfde OCMW nu met een uitzetting.

Om de twintig dagen moet het gezin een nieuwe bestelling van 500 liter plaatsen. Anders lijdt het gezin van Pierre Maes kou. Nochtans is de verwarmingsketel recent en in goede staat. De vader van het gezin wist dat het pand, dat hij van het OCMW van Gingelom huurt, niet in perfecte staat was, maar hij kon nooit vermoeden dat het huis zo slecht geïsoleerd was. "Ik heb me links en rechts wat bevraagd en ik hoorde van mijn overbuur dat hij bijna een jaar toekomt met duizend liter", zegt hij.

Op heel wat plaatsen sluipt de koude de woning binnen, maar vooral de zolder is een probleem. Daar is er eenvoudigweg geen isolatie. Het is er 7 graden celsius, de temperatuur in een gemiddelde koelkast. "Handig als de frigo te klein is", zegt Maes met een glimlach.

Sociale woning

De familie heeft aan het OCMW gevraagd om de woning beter te isoleren, maar zonder resultaat. Inmiddels blijven de rekeningen zich opstapelen. Op de koop toe dreigt het gezin met drie kinderen op straat gezet te worden door datzelfde OCMW, omdat het de rekeningen niet meer kan betalen.

Het OCMW van Gingelom laat in een reactie weten dat het gezin tot twee keer toe een sociale woning is aangeboden. Maar dat weigerde Maes omdat hij in zijn huidige woning wil blijven wonen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen