Mooi gebaar: Sagan draagt wereldtitel op aan overleden renner en zwangere vrouw

© BELGA

De kogel is door de kerk: Peter Sagan is voor het derde jaar op rij wereldkampioen. De Slowaak moest er dit keer wel tot op de streep voor vechten in een millimetersprint met Alexander Kristoff. Onze Belgen probeerden het wel, maar ons land keert zonder medaille terug uit Noorwegen. Sagan bleef echter nuchter als altijd: “Voor mij verandert er niet veel.” Lees hier het verslag van het WK wielrennen!

svar

Peter Sagan heeft zondag voor een nieuw record in het wielrennen gezorgd: als eerste won de Slovaak voor het derde jaar op rij de wereldtitel. Hij spurtte in het Noorse Bergen in een uitgedund peloton sneller dan de Noor Alexander Kristoff en de Australiër Michael Matthews. Greg Van Avermaet (zesde) was de beste Belg.

Peter Sagan was na de finish weer zijn gewone, nuchtere zelf. “Dit was niet gemakkelijk, jongens. (grijnst) Op vijf kilometer van het einde zei ik, jongens, het is gedaan. Maar daarna veranderde alles toen ik in de aanval probeerde te gaan en toen Gaviria het gat probeerde te dichten. Op het eind gingen we dan toch naar een sprint. Ongelooflijk. Alexander, je moet niet triest zijn”, grapte hij tegen Alexander Kristoff, die het in een millimetersprint moest afleggen. “Nu kan jij die Europese trui volgend jaar tonen in het peloton.” Frappant detail: Sagan won vorig jaar die Europese trui, maar kon die nooit tonen omdat hij later op het jaar zichzelf in Doha voor de tweede opeenvolgende keer tot wereldkampioen kroonde.

“Dankzij enkele vrienden”

“Het was moeilijk te zeggen of er een sprint zou komen, want voor de klim was de groep al in drie stukken gesplitst en er waren veel aanvallen. Je kan dat niet voorspellen, want voorin kon zomaar iemand zitten die sterker was. Ik had in de groep gelukkig nog wat vrienden zitten die me wat geholpen hebben. Het spijt me voor Kristoff (tweede, nvdr), die hier een thuisrace reed. Maar ik ben zeer blij! Het is speciaal dat ik drie jaar op rij win. Het verandert niks, maar voor mij is het erg leuk.”

Met zijn derde wereldtitel op rij zorgt Sagan voor iets ongeziens in het wielrennen. “Dit is zeker iets speciaals, yeah. Dit verandert niets, maar voor mij is het wel iets heel leuks. Dit is een heel mooi einde van het seizoen, en ik ben er heel blij mee.”

“Voor Scarponi en mijn vrouw”

Peter De Grote toonde na de finish ook opnieuw dat hij het hart op de goede plaats heeft zitten. “Ik wil deze titel opdragen aan Michele Scarponi. Morgen zou zijn verjaardag geweest zijn. Ik wens zijn familie veel sterkte.” Scarponi kwam eerder dit jaar om het leven in een tragisch ongeluk tijdens een trainingsrit. “ Daarnaast draag ik de zege ook op aan mijn vrouw, want begin oktober verwachten we ons eerste kind. Een perfect einde van het seizoen”, besloot een lachende Sagan. De drievoudige wereldkampioen bevestigde ook dat het WK zijn laatste wedstrijd van het seizoen was: hij wil er koste wat kost bij zijn wanneer de nieuwste telg van de Sagan-familie ter wereld komt.