Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Parket bevestigt dat Rousseau aan voorwaarden heeft voldaan na Roma-uitspraken, vzw trekt toch naar rechtbank: ‘Datum is opvallend’

Conner Rousseau zal dan toch voor de rechter moeten verschijnen.Beeld BELGA

Er komt dan toch een proces tegen Oost-Vlaams lijstduwer Conner Rousseau (Vooruit) voor zijn uitspraken over de Roma. Hoewel hij aan alle voorwaarden heeft voldoen en de strafvordering vervalt, heeft een Brusselse vzw hem rechtstreeks gedagvaard. Op 10 juni – de dag na de verkiezingen – start de rechtszaak. Rousseau reageert verbaasd: ‘Opvallend dat dit drie weken voor de verkiezingen komt.’

en

Rousseau bevestigt aan Het Laatste Nieuws dat hij de maandag na de verkiezingen al om 8.30 uur in de rechtbank van Dendermonde wordt verwacht. “Ik ben wat verbaasd, maar iedereen heeft het recht om kwaad te zijn en juridische stappen te blijven nemen.” In theorie riskeert hij een jaar cel.

Het parket vond een proces tegen de voormalige Vooruit-voorzitter voor zijn ‘zattemansklap’ tijdens een avondje op café niet nodig. Wel werden er drie voorwaarden opgelegd om een rechtszaak te vermijden: Rousseau moest een bezoek brengen aan de Mechelse Dossinkazerne, hij moest in therapie én hij moest in dialoog met zijn slachtoffers.

Het parket van Oost-Vlaanderen bevestigt vanmiddag dat Rousseau aan alle maatregelen die hem werden opgelegd, heeft voldaan, en dat daardoor de strafvordering vervalt. “Het positief eindverslag werd op 16 mei 2024 aan het ambt van de procureur des Konings overgemaakt”, klinkt het.

Maar de Brusselse vzw Kham, die zich bekommert om de integratie en de rechten van Roma, lijkt het daar niet mee eens. De vzw trok zich recent terug uit de bemiddeling, naar eigen zeggen omdat ze geen inzage krijgt in het onderzoek. Volgens Rousseau klopt dat niet, de vzw kreeg wel inzage in het dossier, maar niet in de bodycambeelden.

‘Alle overeenkomsten nagekomen’

In een reactie bij Radio 1 zegt Rousseau vanochtend dat hij de dagvaarding gisteren in zijn brievenbus vond. “De reden daarvoor is mij onduidelijk. Iedereen heeft uiteraard altijd het recht om juridische stappen te zetten. Maar ik heb mij verontschuldigd, heb ontslag genomen als voorzitter en als parlementslid, ben alle overeenkomsten nagekomen en ben vrijwillig nog altijd in goed gesprek met vertegenwoordigers van de Roma-gemeenschap, ook al is dat juridisch niet meer nodig.”

Rousseau zegt bovendien dat hem geen bemiddelingstraject met de bewuste vzw Kham is opgelegd. Wel heeft hij zelf contact met hen gelegd, maar “zij hebben het gesprek altijd geweigerd”. Uiteindelijk is er volgens Rousseau “wel een poging tot gesprek” geweest op 21 maart, samen met andere vzw’s. Volgens Rousseau komt de dagvaarding er dan ook “op basis van leugens en onjuiste informatie”.

Lees ook

Het is ijzig kil aan de politieke top, en ‘Het conclaaf’ zet dat in de verf: ‘Alleen wat hen verdeelt, wordt onthouden’

“Ik begrijp dat mensen kwaad zijn. Ik hoop alleen dat mensen dat niet eeuwig gaan blijven”, aldus Rousseau nog. “Er is een positief eindrapport van justitie waarin staat dat ik alle afspraken ben nagekomen. Alle stappen zijn dus afgerond en nu valt dit in de bus. Men kon al tien maanden een rechtstreekse dagvaarding sturen, maar nu gebeurt het plots drie weken voor de verkiezingen.”

Depraetere: ‘Het is genoeg geweest’

Ook Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere zegt vanochtend dat “het genoeg is geweest” en dat het om een bewuste poging tot “reputatieschade” gaat.

“Conner heeft zijn excuses aangeboden, ontslag genomen en heeft een heel traject doorlopen met een positief eindrapport”, schrijft ze op X. “Dit heeft niets meer met die avond in september te maken. Dit is puur en alleen reputatieschade toebrengen.”

Twitter bericht wordt geladen...