Educatieve rondvlucht boven Antwerpen.© Engin Kilic

Leren over Antwerpen vanuit de lucht: vijftig jaar Jeugd & Luchtvaart

Deurne, Antwerpen -

Al 55 jaar lang bezorgt Jeugd & Luchtvaart jongeren de dag van hun leven met een educatieve rondvlucht over Antwerpen en de haven. De prijs van die vluchten wordt bewust laag gehouden, daarom wordt de werking uitsluitend verzorgd door vrijwilligers.

Michel Van der Auwera

Jongeren glunderen als ze uit de Cessna 172 van Jeugd & Luchtvaart stappen. Ze zijn net terug van een rondvlucht boven de haven en de stad. “Daar doen we het voor” vertelt voorzitter Christian Van Looy. In 25 minuten zien ze het MAS, de Liefkenshoektunnel, de Schelde, het Sportpaleis en het Bosuilstadion. “Maar ze leren ook een stukje bij over de geschiedenis van Antwerpen als ze over Fort Kallo en Fort Sint-Filips vliegen.” Vandaag vlogen vijftien studenten transport en economie van de UA mee.

Studenten van de UA klaar voor een rondvlucht.© Michel Van der Auwera

Over ons huis gevolgen

‘Amazing’ is het woord dat we het meeste horen als de studenten uitstappen. Iedereen is vooral verbaasd over de omvang van de Antwerpse haven. Celine Kuysters en Milena De Backer, allebei marketing- en communicatiestrateeg, gaan als laatsten de lucht in. “Het is indrukwekkend, je hebt een prachtig zicht op de haven, de kathedraal en het stadspark” zegt Milena enthousiast. “We zijn over ons huis gevlogen”, vult Celine aan.

“Het zijn lang niet altijd studenten transport en logistiek”, legt Van Looy uit. Geregeld vervangen lagere en middelbare scholen de jaarlijkse uitstap naar de Efteling door een rondvlucht omdat die een hogere didactische waarde heeft. Zoals de naam van de vzw al laat vermoeden, zijn de rondvluchten bedoeld voor de jeugd. “Seniorenverenigingen die een aanvraag doen, moeten we helaas teleurstellen.”

Een echte minimumleeftijd is er niet, maar kinderen jonger dan 8 jaar wordt toch wat afgeraden omdat ze vaak nog te klein zijn om goed te kunnen zien.

Milena De Backer (vooraan) en Celine Kuysters (achteraan) bij piloot Marc Verbeeck.© Michel Van der Auwera

Vrijwilligers

Een rondvlucht voor scholen kost 90 euro per vlucht, met twee of drie passagiers aan boord. “In deze kleine toestellen moeten we rekening houden met het gewicht”, zegt Van Looy. Die 90 euro per vlucht is ook de kostprijs, zowel de piloten als de begeleiders zijn allemaal vrijwilligers. Dat zijn liefhebbers van luchtvaart die in hun vrije tijd jongeren het belang van Antwerpen als economische metropool willen laten ervaren.

“We zijn er voor de jeugd. Seniorenverenigingen die een aanvraag doen, moeten we helaas teleurstellen”

Christian Van Looy

Jeugd & Luchtvaart

Scholen en jongerenverenigingen combineren vaak de rondvlucht met een bezoek aan het Stampe en Vertongenmuseum en een kijkje achter de schermen van de luchthaven. Ze leren dan meer over de check-in en bagageafhandeling en brengen een bezoekje aan een hangar met privéjets en de luchthavenbrandweer. In het museum krijgen ze een rondleiding tussen de oude vliegtuigen en komen ze meer te weten over de 100-jarige geschiedenis van de Antwerpse luchthaven.

RAAC

Jeugd & Luchtvaart zelf heeft maar één vliegtuig. Maar om de rondvluchten vlot te laten verlopen, worden ook toestellen gebruikt van de Royal Antwerp Aviaton Club, de oudste vliegschool van Vlaanderen. Deze vereniging geeft opleidingen tot privaat piloot en je kunt er ook drie keer per jaar terecht voor ‘piloot voor 1 dag’. Dan krijg je in de voormiddag de theoretische lessen en na de lunch mogen de deelnemers zelf een rondvlucht maken van ongeveer 40 minuten, bijgestaan door een ervaren instructeur. “Na die ervaring blijven heel wat mensen hangen en kiezen dan voor een volledige opleiding” zegt Christian enthousiast.

www.jeugdenluchtvaart.be

Piloot voor 1 dag.© RAAC

J&L-voorzitter Christian Van Looy in een Robins 401 ECOFlyer.© Michel Van der Auwera

Zicht op de Antwerpse haven.© Engin Kilic

Cessna 172 van Jeugd & Luchtvaart voor de controletoren.© Michel Van der Auwera

Jongeren in de opleiding Piloot voor 1 dag.© RAAC

Engin Kilic, Serhat Yuksel en Trinh Thi Thanh Ly© Engin Kilic

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners