Politie plaatst dure superflitser in straat met amper verkeer

© tg

Zogenaamde superflitsers dienen alleen om op een zo kort mogelijke termijn zo veel mogelijk geld binnen te halen, wordt wel eens gezegd. Die bewering gaat alvast niet op voor het Lidar-toestel dat de Brusselse politie nu in de Madridlaan heeft laten plaatsen. Daar is nauwelijks verkeer.

tg

De Madridlaan is een lange en mooi geasfalteerde baan die begint aan het kruispunt met de Romeinsesteenweg en loopt tot tegen de tuin van koning Albert. Aan het begin van de straat staan er enkele huizen en is er een school. Daar geldt een snelheidsbeperking tot 30 kilometer per uur. Daar voorbij is alleen eenrichtingsverkeer mogelijk en staat er maar één gebouw: het Amerikaans Theater. En verder grote grasvelden waar families uit het Brusselse op zomerse dagen komen kamperen. Aan de andere van de Madridlaan ligt, enkele meters hoger, de A12 Antwerpen-Brussel.

Op die Madridlaan in Laken is er overdag nauwelijks verkeer. En toch staat er sinds kort een Lidar-superflitscamera. Aankoopprijs: zo’n 180.000 euro.

“Het lijkt misschien overdreven, maar de camera is daar geplaatst na een grondige analyse door de vekeerspolitie. We hadden de jongste tijd een aantal klachten gekregen over motoren die er met zeer hoge snelheden passeren”, zegt de woordvoerster van de Brusselse politie. Ze neemt het woord snelheidraces niet zelf in de mond, maar de politie denkt wel in die richting.

De omgeving leent er zich alleszins toe: weinig verkeer en brede wegen die in lussen rond het Atomium lopen.

“Onlangs nog is er een motor geflitst met een snelheid van 151 kilometer per uur, terwijl de maximum toegelaten snelheid op die plaats 50 km per uur bedraagt”, klinkt het nog. “We hebben er eerst mobiele flitscontroles uitgevoerd, maar om die snelle motoren te klissen, moet je al geluk hebben dat ze daar dan net op dat moment passeren. Dus is er besloten om er een Lidar te plaatsen die eventuele racers moet afschrikken.”

Het grote voordeel van de superflitscamera is dat hij van ver zichtbaar is en dus ook een afschrikkend effect heeft. Bovendien staat hij daar op een plaats waar ’s avonds weinig mensen zijn en waar vandalen vrij spel hebben. Maar daar is dit dure flitstoestel normaal gezien tegen bestand.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen