Luister naar

‘Simpelweg een keuze maken’

Nieuws
Senator Ben Knapen was een van de CDA’ers die instemden met de nieuwe donorwet. ‘Dit verandert het gesprek tussen arts en nabestaanden.’
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 14 februari 2018 om 03:00
Ben Knapen
Ben Knapen anp / Bart Maat

Den Haag

‘De waarborgen zijn ruim voldoende’, zegt Eerste Kamerlid en oud-staatssecretaris Ben Knapen (CDA) na afloop van de beslissende stemming in de senaat over het donorplan van D66. ‘Net als nu zullen artsen ook straks ernstig rekening houden met wat nabestaanden zeggen. Bovendien stellen we straks een eenvoudige vraag: we vragen mensen simpelweg om een keuze te maken over orgaandonatie. Deze wet dwingt daar wel toe. Gezien het schrijnende tekort aan orgaandonoren, vind ik het gerechtvaardigd om de ruimte te nemen voor een betere manier van registreren.’

Knapen vertelt dat hij al dertig jaar orgaandonor is. Binnen de CDA-senaatsfractie (acht senatoren stemden tegen, vier vóór) is uitgebreid over het wetsvoorstel gediscussieerd. ‘Ook de tegenstanders hebben doordachte bezwaren’, vindt Knapen.

Dat zijn partijgenoten in de Tweede Kamer in 2016 unaniem tegen stemden, is volgens de CDA-senator niet representatief voor de opvattingen in de achterban van zijn partij. ‘Ook daar ligt het verdeeld.’

Het allerbelangrijkste argument om vóór te stemmen, is voor Knapen dat het gesprek tussen arts en nabestaanden verandert. ‘Dat is bijvoorbeeld de ervaring in Spanje.’ Als straks bijvoorbeeld ‘geen bezwaar’ staat genoteerd, kan dit bij nabestaanden een denkproces op gang brengen, hoopt Knapen. ‘Dat ze zeggen: ja, orgaandonatie zou goed passen bij hoe hij of zij het zou hebben gewild. Dat is een verbetering ten opzichte van de huidige praktijk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat één van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.

Pieter Omtzigt en Geert Wilders.

Dit was het liveblog van het debat over de formatie • Bikker waarschuwt: Hoop moet geen valse hoop worden • Bontenbal: akkoord is kil

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over de formatie. Wat vinden de partijen van het eindverslag van de informateurs? Redacteuren Ilse Brandemann en Wian Slendebroek volgen het debat op de voet en houden jou hier op de hoogte.