Direct naar artikelinhoud

Letse bankwezen kraakt in zijn voegen door serie schandalen

De crisis rond de het bankensysteem van euroland Letland is maandag verder geëscaleerd. De financiële toezichthouders in het land besloten op aandringen van de ECB alle betalingen met ABLV, de op twee na grootste bank van het land, te bevriezen.

Ilmars RimsevicsBeeld EPA

De kaspositie van de bank zou aanzienlijk zijn verslechterd na aantijgingen van de Amerikaanse overheid die de bank verdenkt van witwassen en financiële medewerking aan het raketprogramma van Noord-Korea.

De maatregel komt precies één dag nadat Ilmars Rimsevics, de president van de centrale bank van Letland, werd gearresteerd vanwege mogelijke corruptie. De zaken zouden niets met elkaar te maken hebben. De Letse premier Maris Kucinskis liet maandag weten dat Rimsevics niet langer kan aanblijven. Hij is een van de negentien leden van de bestuursraad van de Europese Centrale Bank, waar ook president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank deel van uitmaakt. Rimsevics wordt verdacht van het aannemen van 100 duizend euro aan steekpenningen. Een advocaat van Rimsevics zei dat de centrale bankpresident zijn arrestatie als onwettig beschouwt. Op dit moment wordt getracht hem op borgtocht vrij te krijgen.

'Doelbewuste lastercampagne'

De crisis rond ABLV speelt al langer. De Amerikaanse autoriteiten kwamen al vorige week met hun beschuldigingen. ABLV ontkent eveneens de beschuldigingen. Bestuursvoorzitter Ernest Bernis zei dat de bank het slachtoffer is van een 'doelbewuste lastercampagne'. Om te voorkomen dat de bank omvalt vanwege een bankrun heeft de centrale bank van Letland een extra lening van bijna 100 miljoen aan ABLV verstrekt.