Luister naar

Pinnen met je pasloze pas

Nieuws
Draadloos betalen kan al een tijdje, maar het moet nog steeds met een bankpas. Niet lang meer: de wearables komen eraan.
Remco Andersen redactie vk
woensdag 14 februari 2018 om 03:00
Een deelnemer aan de proef krijgt een betaalring aangemeten.
Een deelnemer aan de proef krijgt een betaalring aangemeten. Guus Dubbelman

Amsterdam

‘Pinnen?’ De barkeeper in de Amsterdamse eet- en drinkgelegenheid de Foodhallen trekt zijn wenkbrauwen op als René Lücken (51) zijn linkerringvinger omhoog houdt, bij wijze van antwoord. Met een brede zwarte ring die niet misstaat tussen de twee Harley-Davidson-emblemen rond zijn andere vingers, betaalt Lücken voor een Amstel Radler. Hij duwt zijn vuist tegen de pinautomaat, en piep: klaar is Kees. ‘De toekomst’, verklaart de barkeeper. ‘Wow.’

Dat denkt ook ABN Amro, de bank die vorige week een proefprogramma begon met ‘wearables’: sieraden of accessoires die dezelfde chip voor contactloos betalen bevatten als moderne pinpassen. Een contactloze pinpas zonder de pas eromheen.

Het is slechts een klein stapje vooruit in de ontwikkeling van nieuwe betaalmethoden, maar wel in het oog lopend. Nieuwe betalingsmogelijkheden, per chip of met de mobiele telefoon, vinden rap hun weg naar de consument. Nog even en de fysieke portemonnee kan in het museum.

hagelslag

Contactloos betalen met de vertrouwde pinpas is mogelijk dankzij een chip die erin zit. Deze NFC-chip, die ook de ov-chipkaart mogelijk maakt, is zo groot als een enkel stukje hagelslag en kan daarom ook in allerlei andere dingen gestopt worden – al moet er ook een iets grotere antenne in passen.

Dat kan bijvoorbeeld in een armband, ring, horloge of sleutelhanger. ABN Amro selecteerde vijfhonderd gretige proefkonijnen die vier maanden met een van deze NFC-accessoires rond willen lopen. Zij geven feedback die de bank helpt bepalen hoe de wearable (Engels voor ‘draagbaar’) het beste aan het grote publiek kan worden aangeboden. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk.

Afgelopen week kregen de eerste 250 ABN Amro-proefkonijnen in Amsterdam hun wearable uitgereikt. De bank heeft alvast 15 euro op de rekening van deze early adopters gestort, zodat gebruikers even kunnen oefenen. Dat bedrag is trouwens snel op; de testlocatie zijn de Foodhallen – een Amsterdams yuppieparadijs waar de gemiddelde gin & tonic meer dan 10 euro kost.

De proefpersonen vormen een gemêleerd publiek: jong en oud, man en vrouw, een tengere student en een potige Harley-Davidsonrijder – met een frons van concentratie of een grijns van plezier doen ze de eerste betaling van één cent. Volgens ABN Amro is het horloge de populairste van de vier draagbare accessoires, maar deze dag lopen vrijwel alle proefkonijnen met een ring weg. Gevraagd wat het nou toevoegt, zo’n ring in plaats van een pinpas, hebben de testpersonen hun antwoord klaar.

‘In de kantine op mijn werk kun je niet meer contant betalen, en ik laat mijn tas met portemonnee steeds bij mijn bureau liggen.’ Een ander: ‘Ik houd van hardlopen, en soms bedenk ik pas halverwege dat ik op weg naar huis een pak melk of koffie wil meenemen.’ Motorrijder Lücken zegt: ‘Bij het tanken moet ik steeds allerlei kledingstukken loshalen op zoek naar mijn portemonnee en pinpas. Een ring lijkt me ideaal: altijd om, altijd paraat.’

‘Zo’n wearable verhoudt zich tot een pinpas als een smartwatch tot een smartphone’, zegt Sander Zeedijk, een 37-jarige managementspecialist die een NFC-ring heeft buitgemaakt. ‘Het is geen vervanging, maar een aanvulling. De meest basale functies heb je dan snel bij de hand; als je meer wilt, moet je alsnog je portemonnee of telefoon uit je zak halen.’

populaire Kerv-ring

ABN Amro is niet de enige bank die zo’n wearable aanbiedt. De Australische Bankwest stelde eind januari de ‘Kerv-ring’ ter beschikking aan al zijn 1,1 miljoen klanten. De Kerv-ring kan net als de ABN Amro-wearable betalingen afschrijven van de bankrekening. Een woordvoerder van de Bankwest wil geen cijfers geven, maar zegt dat het product erg populair is. Wearables die werken op basis van een prepaid-model, dus waar de drager vooraf een saldo op zet, bestaan al langer.

Rondom de ABN Amro-stand waar de bankmedewerkers op deze testdag de betaalaccessoires uitdelen, klinken alvast wat goedbedoelde adviezen voor verbetering. ‘Ik heb nog niet zoiets van: dat móét ik hebben’, zegt Jaylee van der Beek (25). ‘Maar als ik straks zelf een accessoire kan kopen dat ik mooi vind en daar dan een chip in kan laten zetten, wordt het wel heel interessant.’ Haar collega Britt van Alpha (21) vult aan: ‘Het zou ook mooi zijn als je er meer mee kunt dan alleen betalen, bijvoorbeeld het slot van je voordeur openen. Dat doe ik nu ook allang met een app.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.