Luister naar

‘Simpelweg een keuze maken’

Nieuws
Senator Ben Knapen was een van de CDA’ers die instemden met de nieuwe donorwet. ‘Dit verandert het gesprek tussen arts en nabestaanden.’
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 14 februari 2018 om 03:00
Ben Knapen
Ben Knapen anp / Bart Maat

Den Haag

‘De waarborgen zijn ruim voldoende’, zegt Eerste Kamerlid en oud-staatssecretaris Ben Knapen (CDA) na afloop van de beslissende stemming in de senaat over het donorplan van D66. ‘Net als nu zullen artsen ook straks ernstig rekening houden met wat nabestaanden zeggen. Bovendien stellen we straks een eenvoudige vraag: we vragen mensen simpelweg om een keuze te maken over orgaandonatie. Deze wet dwingt daar wel toe. Gezien het schrijnende tekort aan orgaandonoren, vind ik het gerechtvaardigd om de ruimte te nemen voor een betere manier van registreren.’

Knapen vertelt dat hij al dertig jaar orgaandonor is. Binnen de CDA-senaatsfractie (acht senatoren stemden tegen, vier vóór) is uitgebreid over het wetsvoorstel gediscussieerd. ‘Ook de tegenstanders hebben doordachte bezwaren’, vindt Knapen.

Dat zijn partijgenoten in de Tweede Kamer in 2016 unaniem tegen stemden, is volgens de CDA-senator niet representatief voor de opvattingen in de achterban van zijn partij. ‘Ook daar ligt het verdeeld.’

Het allerbelangrijkste argument om vóór te stemmen, is voor Knapen dat het gesprek tussen arts en nabestaanden verandert. ‘Dat is bijvoorbeeld de ervaring in Spanje.’ Als straks bijvoorbeeld ‘geen bezwaar’ staat genoteerd, kan dit bij nabestaanden een denkproces op gang brengen, hoopt Knapen. ‘Dat ze zeggen: ja, orgaandonatie zou goed passen bij hoe hij of zij het zou hebben gewild. Dat is een verbetering ten opzichte van de huidige praktijk.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.