Direct naar artikelinhoud
Inval Globe Aroma

Vakbonden eisen overleg met premier Michel over vrijlating vakbondsmilitant

Vakbonden eisen overleg met premier Michel over vrijlating vakbondsmilitant
Beeld BELGA

De vakbonden ACV-CSC en ABVV-FGTB eisen een overleg met premier Charles Michel over de vrijlating van vakbondsmilitant Mounir Tahri en kunstenaar Jiyed. Beiden werden opgepakt tijdens de politieactie bij de Brusselse vzw Globe Aroma en zitten nog vast in het gesloten centrum 127bis. Militanten van de vakbonden hebben vandaag gemanifesteerd aan het Justitiepaleis.

Het dossier van Mounir Tahi, vakbondsmilitant van het Comité van Werknemers met en zonder papieren van het ACV Brussel, kwam vandaag voor bij de raadkamer, maar de rechter gaf een negatief advies.

Daarop beslisten de vakbonden dagelijks te protesteren om zo een onderhoud met premier Michel af te dwingen en de vrijlating te eisen. De vakbonden zullen ook een nieuw beroep aantekenen tegen de beslissing van de raadkamer. 

Mounir Tahri kwam in 2006 aan in België en werkte hier tussen 2008 en 2012 voor een onderaannemer in de schoonmaaksector. Nadat hij in 2009 een positief antwoord kreeg op zijn regularisatiedossier, verloor Tahri de mogelijkheid om zijn verblijf te regulariseren. Die schuld ligt volgens de vakbonden bij de werkgever, want die liet Tahri werken in omstandigheden die in strijd zijn met de sociale wetgeving

Voor de vakbonden is de inval bij Globe Aroma een inbreuk op het recht om samen te komen en zich artistiek uit te drukken. Ze eisen daarom de onmiddellijke vrijlating.