Foto: Getty

"Rusland gaat 'in nabije toekomst' nieuwe gaspijpleiding naar China aanleggen"

Rusland en China gaan “in de nabije toekomst” een contract tekenen voor de bouw van de grootschalige Power of Siberia 2-pijpleiding. Dat zei de Russische vicepremier Alexander Novak vrijdag volgens het Russische persagentschap Interfax. Rusland heeft de pijpleiding nodig om de grotendeels weggevallen Europese markt te vervangen.

Rusland en China onderhandelen al jarenlang over de bouw van Power of Siberia 2. Via de pijpleiding wil Rusland jaarlijks 50 miljard kubieke meter gas leveren aan China. Dat is bijna evenveel als Europa ontving via de Nord Stream 1-pijpleiding. Die werd dichtgedraaid na de inval van Rusland in OekraĂŻne. De theoretische maximale capaciteit van die pijpleiding was 55 miljard kubieke meter.

De beslissing om een contract op te stellen, zou zijn genomen tijdens het staatsbezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan China deze week. Dat zei Poetin vrijdag tijdens een persconferentie die op de Russische televisie werd uitgezonden. De Russische president zei ook dat Rusland olie kan leveren via dezelfde route, mogelijk via een bijkomende oliepijpleiding.

Kostprijs kan hoog oplopen

De twee landen onderhandelen al jaren over een mogelijke pijpleiding. Tot nu toe is er echter nog geen overeenkomst gesloten. Een van de voornaamste discussiepunten is de prijs waaraan het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom aardgas moet leveren. Het is ook nog niet duidelijk wie de pijpleiding gaat betalen. Volgens analisten kan de kostprijs van de bouw oplopen tot omgerekend 12,5 miljard euro.

Rusland levert nu al grote hoeveelheden aardgas aan China. Dat gebeurt onder meer via de eerste Power of Siberia-pijpleiding, die sinds 2019 operationeel is. Vorig jaar werd via die route 22,5 miljard kubieke meter aardgas geleverd aan het land. Volgens berichtgeving van Reuters betaalt China echter slechts de helft per geleverde eenheid gas als Europa er voor betaalde. 

Vooral Rusland vragende partij

De bouw van een nieuwe pijpleiding is vooral voor Rusland zeer belangrijk. Eerder deze maand bleek dat Gazprom voor het eerst sinds 1999 verlies leed. Dat komt omdat de Europese markt grotendeels is weggevallen, een gevolg van de Russische invasie van OekraĂŻne.

China heeft daarentegen andere opties. Behalve uit Rusland importeert China ook aardgas via een pijpleiding uit Turkmenistan en Myanmar. Daarnaast voert het land in grote hoeveelheden vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) in via zee, uit onder meer Australië, de VS, Qatar, Maleisië en Indonesië. 

Vervanging van Europese markt

De export via een pijpleiding naar de EU is vorig jaar met meer dan 100 miljard kubieke meter afgenomen vergeleken met het jaar 2022. Behalve via Nord Stream exporteerde Rusland via een handjevol andere pijpleidingen gas naar Europa.

Een aantal Europese landen, zoals Hongarije, Servië en Griekenland, importeren nog altijd aardgas via pijpleidingen. Europa importeert nu nog maar 8 procent van zijn aardgas uit Rusland. Voor de oorlog in Oekraïne was dat bijna 50 procent.

Meest gelezen