© Sven Van Haezendonck

Taks van 10.000 euro tegen wonen in containers

De stad Mechelen heft vanaf begin 2019 een taks van 10.000 euro per jaar op containerwoningen. “Wij willen het ontmoedigen om daar mensen in te huisvesten”, luidt het.

Sven Van Haezendonck

Vorig jaar werd de stad in Hombeek geconfronteerd met een aannemer die 24 buitenlandse arbeiders huisvestte in containers. “In een hangar troffen we de containers aan. We hebben er geen probleem dat er mensen uit het buitenland worden tewerkgesteld, maar ze moeten wel op een fatsoenlijke manier worden gehuisvest”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Wonen.

Alleen had de stad tot vandaag weinig of geen middelen om zoiets af te dwingen. “De invoering van het belastingreglement komt er als afschrikbeleid, om zulke manier van huisvesten te ontmoedigen”, legt Geypen uit. De gemeenteraad heeft dinsdagavond het licht op groen gezet voor de nieuwe taks die al zeker tot eind 2019 wordt ingevoerd.

Het bedrag van de belasting is vastgelegd op 500 euro per vierkante meter. “Een gemiddelde container heeft een oppervlakte van twintig vierkante meter. Zo komen we aan een bedrag van 10.000 euro per containerwoning”, zegt de schepen nog. Ondernemers die zo’n container plaatsen, zijn verplicht om daar aangifte van te doen. Als ze dat niet, laattijdig of foutief doen, kan de belasting verhogen met 50%. Tegen de aannemer die arbeiders in Hombeek in containers huisvestte, loopt nog steeds een burgerrechtelijke procedure.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER