© ATV

Waarom Désiré de Lille werfafsluiting moet afbreken in Schrijnwerkersstraat: “Werkt leegstand in Wilde Zee in de hand”

Antwerpen -

De aannemer en de eigenaar van het pand van Désiré de Lille moeten voor het eind van de maand de werfafsluiting in de Schrijnwerkersstraat verwijderen. “Deze afsluiting vormt een blokkade in de straat en draagt bij tot de leegstand daar”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Middenstand.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Désiré (de Lille) stopt er even mee: “We gaan renoveren, maar raken niet aan het authentieke karakter van de zaak”

Désiré de Lille in de Schrijnwerkersstraat in het winkelgebied Wilde Zee zit al een tijdje verscholen achter een werfafsluiting. Het had normaal eind vorig jaar opnieuw de deuren moeten openen als tearoom onder de naam Désiré, maar met een nieuwe zaakvoerder.

De renovatie van het pand ligt al een tijdje stil naar aanleiding van bouwovertredingen. Dat betekent dat passanten langs een houten afscheiding moeten en dat doet de Schrijnwerkersstraat geen deugd. Een winkelpand naast de werfafsluiting en enkele winkelruimtes ertegenover staan leeg.

“De afscheiding die daar staat, breekt deze straat”, zegt Kennis. “We hebben nu de opdracht gegeven dat deze constructie voor het einde van de maand moet worden afgebroken. De afsluiting moet dichter tegen de gevel komen.”

“We hebben de opdracht gegeven deze constructie voor het einde van de maand af te breken. De afsluiting moet dichter tegen de gevel komen”

Koen Kennis (N-VA)

Schepen van Middenstand

Overtreding

Désiré-zaakvoerder Dominic De Backer bevestigt de vaststelling van een bouwovertreding en de vraag van de stad over de werfafscheiding.

“Als gevolg van een klacht van een buur werd Désiré de Lille op 2 april op de hoogte gebracht van mogelijke stedenbouwkundige overtredingen”, zegt De Backer. “De werken werden stilgelegd. We werden verzocht de afscherming te verwijderen. Het stilleggen van de werf is een serieuze aderlating voor ons, het cliënteel en personeel. Iedereen keek uit naar de heropening van de tearoom die deze zomer gepland stond. Met de renovatie zou de aantrekkingskracht van de Wilde Zee weer een enorme boost gekregen hebben.”

Zo moet het pand er na de renovatie uitzien.© RR

De Backer wil snel de dialoog met de stad en de bevoegde diensten starten om tot een oplossing te komen. “Het is een jammere situatie omdat we er alles aan doen om mee onze schouders onder een betere straat te zetten maar dat we op elke stap teruggefloten worden. Wij hebben beste intenties maar de buurt wil niet mee”, zegt De Backer.

“Het is een jammere situatie omdat we er alles aan doen om mee onze schouders onder een betere straat te zetten maar dat we op elke stap teruggefloten worden. Wij hebben beste intenties maar de buurt wil niet mee”

Dominic De Backer

Zaakvoerder

Wanneer de zaak in de Schrijnwerkersstraat de deuren opent, valt momenteel moeilijk te zeggen. De zaakvoerder verwijst de klanten wel door naar de pop-up op de Suikerrui 32.

Leegstand

Raadsleden Sam Van Rooy (Vlaams Belang) en Imade Annouri (Groen) maken zich zorgen om de leegstand in dit winkelgebied en het oprukken van ketens in het nadeel van zelfstandige winkels. Kennis benadrukt dat de situatie in de Wilde Zee niet achteruitgaat.

“Er is vandaag een leegstand van 17 procent”, zegt de schepen. “Dat lag in 2021 hoger. De twee plekken die het moeilijk hebben, zijn De Nieuwe Gaanderij tussen de Huidevettersstraat en de Korte Gasthuisstraat, en de Schrijnwerkersstraat. De winkelgaanderij is al langer een zorgenkind. Met de tijdelijke sluiting van Désiré de Lille is een aantrekkingspool in de Schrijnwerkersstraat verdwenen. De Wiegstraat doet het wel goed.”

Een van de oorzaken voor leegstand in de Wilde Zee is de hoge huurprijs. Schepen Kennis zegt dat de stad Antwerpen geen instrumenten heeft om daar verandering in te brengen. “We kunnen eigenaars niet verplichten om de huur te verlagen en kunnen winkeliers niet verplichten om zich daar te vestigen”, zegt Kennis. “De problematiek van de hoge huurprijzen hebben we al wel aangekaart bij de eigenaars van panden in de Wilde Zee.”  

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Koen Kennis