Britten mogen niet langer culturele hoofdstad van Europa leveren

© AP

Door de Brexit kan Groot-Brittannië niet langer de culturele hoofdstad van Europa leveren, zo heeft de Europese Unie beslist. Zes Britse steden waren in de running om de titel te dragen in 2023.

edm

Groot-Brittannië zou in 2023 een van de twee culturele hoofdsteden van Europa leveren, dat werd al in 2014 beslist. Nottingham, Leeds, Dundee, Milton Keynes en Belfast en Derry waren in de running om de titel binnen te halen, maar de Europese Unie doorprikt die dromen nu.

Donderdag werd door de Europese Commissie beslist dat Groot-Brittannië niet langer in aanmerking komt door de Brexit.

‘Als een van de concrete gevolgen van de beslissing om de EU te verlaten in 2019, kan Groot-Brittannië niet langer de culturele hoofdstad van Europa leveren in 2023’, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Nochtans werd de titel in het verleden al toegekend aan Istanbul (2010), Reykjavik (2000) en het Noorse Stavanger (2008), geen EU-landen. Martine Reichters, directeur-generaal van de Commissie, benadrukt dat ook kandidaat-lidstaten in aanmerking komen voor de titel, net zoals landen die deel uitmaken van de Europese Economische Ruimte (EER, of EEA) of de Europese Vrijhandelsorganisatie (EVA, of EFTA), maar ‘derden’ niet.

Downing Street gaat niet akkoord met die beslissing. Volgens Britse media hebben de kanidaat-steden al meer dan 100.000 pond gespendeerd aan de voorbereidingen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.