Luister naar

Al zes meldingen misbruik in joodse kring

Nieuws
Bij het meldpunt voor seksueel misbruik in de joodse gemeenschap zijn al voor de officiële oprichting zes meldingen binnen gekomen.
Aaldert van Soest Aaldert van Soest
maandag 22 januari 2018 om 20:03

Amsterdam

Dat heeft secretaris Ruben Vis van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) maandag gezegd. De noodzaak van het meldpunt is daarmee direct aangetoond, aldus Vis. Het NIK kondigde twee weken geleden aan dat het bezig is een meldpunt op te zetten. Vis kon nog niet zeggen wanneer dit van start gaat. ‘We willen een meldpunt dat enerzijds professioneel en deskundig is en tegelijk wortelt in de betrekkelijk kleine joodse gemeenschap. Mensen moeten zich veilig voelen om er hun melding te doen. Over dat dilemma voeren we nu gesprekken met mensen die er ervaring mee hebben.’

Over een aantal zaken van seksueel misbruik in joodse kring ontstond de afgelopen weken ophef. Die spitst zich steeds meer toe op de persoon van opperrabbijn Binyomin Jacobs. De Telegraaf schreef dat de opperrabbijn als vicevoorzitter bij de orthodox-joodse school Cheider misbruikzaken uit 2006 en 2012 in de doofpot probeerde te houden. Ook zou hij informatie hebben achtergehouden over een rabbijn in Nijmegen die in het verleden in Amerika is aangeklaagd voor seksuele handelingen met minderjarige jongens.

aangifte

Jacobs zelf verwerpt ‘met klem’ de suggestie dat hij zaken binnenskamers wilde houden. In het geval van Cheider zegt de opperrabbijn ‘strikt de door de overheid voorgeschreven procedure en regelgeving’ te hebben gevolgd en ouders te hebben geadviseerd aangifte te doen. Wat de Nijmeegse rabbijn betreft had onderzoek volgens hem ‘onvoldoende bewijs van schuld of betrokkenheid opgeleverd’. Om duidelijkheid te krijgen wil de opperrabbijn graag dat er een extern onderzoek naar zijn ­eigen functioneren zal plaatsvinden.

De Nijmeegse rabbijn Mendel L. staat momenteel op non-actief. Naar hem wordt nader onderzoek gedaan. Cheider-docent Ephraïm S. zit vast op verdenking van verkrachting en aanranding van vijf kinderen. Toen het misbruik op de school in 2012 aan het licht kwam, was de docent verhuisd naar Israël. Dat land leverde hem in 2016 weer uit en inmiddels loopt er in Nederland een rechtszaak tegen hem.

Op de achtergrond van de ophef over het misbruik lijkt een conflict te spelen tussen het opperrabbinaat en het NIK. Het Nieuw Israëlietisch Weekblad schrijft in een analyse dat het NIK de opperrabbijn onder druk heeft gezet om zijn functie neer te leggen. Ook Christenen voor Israël bemoeit zich met de zaak, blijkt uit dat artikel. In een e-mail die is gezien door het weekblad heeft de christelijke organisatie het NIK ‘in niet mis te verstane bewoordingen’ laten weten vierkant achter de opperrabbijn te staan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Q-koorts is aangetroffen op een boerderij met melkschapen.

Q-koorts in Gelderland: hoe groot is het risico voor de mens? Vier vragen

Voor het eerst sinds 2016 is in Nederland Q-koorts aangetroffen bij Nederlandse melkgeiten en melkschapen. De bacterie besmette in het verleden duizenden Nederlanders, van wie een deel jaren later nog worstelt met de medische nasleep.

Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’