Direct naar artikelinhoud
De gedachteBruno Struys

Nog anderhalve maand tot de verkiezingen, maar soms krijg je de indruk dat het allemaal niet meer hoeft

Bruno Struys // Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi op het verkiezingscongres van zijn partij.Beeld Eva Beeusaert / Eric De Mildt

Bruno Struys is journalist voor De Morgen. ‘Strategische spelletjes overschaduwen de inhoud’, schrijft hij naar aanleiding van de nakende verkiezingen.

Nog anderhalve maand tot de verkiezingen, maar soms krijg je de indruk dat het allemaal niet meer hoeft. Cd&v haakt zich vast aan MR en lijkt zo aan te sturen op een federale regering met N-VA, terwijl de Vlaams-nationalisten ervan uitgaan dat Vivaldi liefst verdergaat.

De Vlaamse verkiezingen worden dan weer gegijzeld door steeds dezelfde vraag: wat wil N-VA nu met Vlaams Belang? In 2020 zei voorzitter Bart De Wever nog bij wijze van spreken ‘met alle Chinezen, maar niet met den deze’, maar dat was na de verkiezingen. Vooraf spuit hij liever mist, comme d’habitude.

Het is journalistiek allemaal zeer relevant, maar het idiote aan die voorafnames is dat ze totaal nutteloos zijn, en na 9 juni allemaal opnieuw de revue passeren. De regeringsvorming belooft aartsmoeilijk en langdradig te worden, en ze verveelt al nog voor ze begonnen is. Comme d’habitude.

Strategische spelletjes overschaduwen de inhoud. De inzet van verkiezingen zou niet moeten zijn wie er met wie trouwt, maar wel wat er in het huwelijkscontract moet staan.

Strategomoe sloeft de kiezer straks naar het stemhokje om te kiezen tussen dwergpartijen die strijden om een paar procentjes meer of minder. Een verfrissend alternatief zoals de partij van Pieter Omtzigt is er bij ons niet. Wij moeten het doen met Els Ampe, die parlementair nog niet de helft van het krediet van een Omtzigt heeft opgebouwd. Ze ambieert 7 procent met Voor U en dat zou inderdaad al een klinkende overwinning heten. Dat haar partij dit weekend een congres hield, is al boven de verwachtingen.

Zijn er dan geen alternatieven? Natuurlijk wel en die kunnen steeds meer Franstalige én Vlaamse kiezers overtuigen: ouderwets extreemlinks en -rechts.

Hoogmoedig door het cordon pikken andere partijen schaamteloos uit de succesformules van PVDA-PTB en Vlaams Belang. En hoe meer ze het doen, hoe zelfvernietigender.

Vooruit wil nu het leefloon voor nieuwkomers koppelen aan de inspanningen om te integreren. “Wie niet wil integreren, verliest zijn geld”, zegt Vooruit-voorzitter Depraetere in De Zondag. Als het over migratie gaat, kan het niet stoer genoeg zijn. Comme d’habitude.

“We vinken weer een voorstel van ons 70-puntenplan af”, schrijft een Vlaams Belang-kandidaat daarover op X. Factcheck: het 70-puntenplan vroeg niet om financiële steun te koppelen aan integratie. Integendeel: het plan wees integratie expliciet af. Vlaams Blok was tegen multiculturaliteit, voor monocultuur.

De Wever zweeg zondag over het thema op het verkiezingscongres van N-VA. Hij weet dat het moeilijk is om ‘strenger en straffer’ te zijn op dit punt dan het Vlaams Belang, zei VTM-journalist Karel Lattrez zondag vanop het congres.

En zo lijkt het erop dat de komende verkiezingen erg klassiek worden: een verpletterende overwinning voor het Vlaams Belang, en overige partijen die op de assen van die vernedering een regering moeten bouwen.

Om die continuïteit kracht bij te zetten, ging Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dit weekend naar het graf van partijstichter en passieve collaborateur Karel Dillen. Comme d’habitude.

“Traditie is niet het aanbidden van de as, maar het doorgeven van het vuur”, sprak Van Grieken aan het graf. Hoeveel vuur is er nog bij die andere partijen?