© BELGA

Union en Anderlecht komen niet tot scoren, Club is lachende derde en wordt alleen leider

Union en Anderlecht hebben zondagavond de buit gedeeld in het Dudenpark na een 0-0 gelijkspel. Kansen waren er nochtans genoeg, maar scoren lukte langs beide kanten niet. Club Brugge is door het gelijkspel alleen leider.

Thomas Cami

Na de overwinning van Club tegen Antwerp wisten Union en Anderlecht wat ze moesten doen zondagavond: winnen. Een nederlaag zou de titelkansen van beide ploegen een flinke knauw geven, dus de inzet was groot zondagavond in het Dudenpark.

Union zat na de 6 op 6 tegen Antwerp eindelijk weer in de flow en wou die lijn doortrekken tegen Anderlecht, maar paars-wit speelde zeker geen slechte wedstrijd. Het waren dan ook de bezoekers die het sterkst uit de startblokken schoten, op kansen was het niet lang wachten. Na nog geen twee minuten kon Delaney al zomaar inkoppen, maar de Deense middenvelder knikte pal op Moris. Daar zat meer in. Ook Ashimeru kon een paar minuten later niet scoren.

Bij Union ging het iets moeizamer om kansen te creëren, al het gevaar kwam eigenlijk van de pijlsnelle Amoura. Hij kon in de achtste minuut een eerste keer uithalen na slecht wegwerken van Debast, maar Schmeichel bokste weg.

© BELGA

Ook nadien bleef Anderlecht de gevaarlijkste ploeg. Halverwege de eerste helft had de 0-1 zomaar op het bord kunnen staan, maar zowel Dolberg als Dreyer raakten op een paar seconden tijd niet voorbij Moris.

U hoort het al: aan inzet en overgave was er zondagavond geen gebrek. Ook niet bij Ashimeru, die iets voor het halfuur zelfs moest overgeven op het veld. De Ghanees kon wel verder, iets wat niet gezegd kon worden van Anderlecht-kapitein Vertonghen. De- 37-jarige verdediger leek zich ook niet helemaal lekker te voelen, maar greep ook naar de lies. Gattoni kwam hem iets voorbij het halfuur vervangen.

VAR voorkomt de 1-0

Het tempo ging intussen ook wat naar beneden, maar uit het niets was daar toch Union: Mac Allister duwde een doorgekopte bal van Machida in doel en kon vieren, maar de VAR had terecht buitenspel gezien. Geen 1-0 aan de rust dus.

Ook na de pauze was het Anderlecht dat het scherpst uit de kleedkamers kwam. Eerst werd een schot van Dolberg afgeblokt, nadien besefte Stroeykens niet dat hij helemaal alleen stond aan de tweede paal. Ook Delaney leek even later niet te beseffen hoeveel tijd en ruimte hij had: de middenvelder had van dichtbij altijd moeten schieten, maar hij koos ervoor om de bal nog voor doel te brengen. Weg kans.

© BELGA

Union duwt door

Na het openingskwartier van de tweede helft trok Union eindelijk het laken wat meer naar zich toe. Er werd wat meer aan aanvallen gedacht, vooral door Amoura: de Algerijn was met voorsprong de gevaarlijkste man bij Union en zorgde met zijn snelheid vaak voor problemen bij de Anderlecht-defensie. Ook Schmeichel had er zijn werk mee: de Deense keeper moest meerdere gevaarlijke afstandsschoten van de 23-jarige spits uit zijn doel boksen. Ook Nilsson dreigde, maar Schmeichel pakte makkelijk.

Union voelde dat er meer inzat en schakelde een versnelling hoger, Anderlecht had meer en meer moeite om het leer in de ploeg te houden. Eerst was er al dreiging via Castro-Montes en Machida, maar het was Nilsson die uiteindelijk nog de grootste kans kreeg: de Zweed werd goed diepgestuurd en verscheen voor Schmeichel, maar hij werkte te slap af.

Scoren zat er dus niet meer in, waardoor Club nu alleen leider is. Anderlecht volgt op twee punten, Union op drie. Alles kan nog, maar Club is alleszins de duidelijke winnaar van het weekend.

© BELGA

Union: Moris, Mac Allister, Burgess (69’ Sykes), Machida, Castro-Montes, Vanhoutte (87’ Sadiki), Puertas, Lazare (75’ Lazare), Teklab (69’ Lapoussin), Nilsson (87’ Rodriguez), Amoura

RSC Anderlecht: Schmeichel, Sardella, Debast, Vertonghen (33’ Gattoni), Augustinsson, Rits, Delaney, Ashimeru (68’ Verschaeren), Stroeykens (68’ Amuzu), Dreyer, Dolberg (84’ Vazquez)

Doelpunten: /

Gele kaarten: 10’ Vanhoutte, 33’ Sardella, 56’ Mac Allister, 75’ Lazare

Rode kaarten: /

Scheidsrechter: Bram Van Driessche

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL