Linde Merckpoel verontschuldigt zich voor filmpje dat ze al rijdend maakte: “Ik heb onder mijn voeten gekregen, en ze hadden gelijk”

Vloggen, of filmpjes posten over de je dagelijkse leven, heel wat bekende Vlamingen doen het. Zo ook Studio Brussel-presentratice Linde Merckpoel (33). Al leverde haar jongste Linde Vlogt haar wel kritiek op. Ze filmde namelijk terwijl ze achter het stuur zat. “Stellig af te raden”, klinkt het bij verkeersexperts.

Eva De Poorter

Elke zaterdag gunt radiopresentatrice Linde Merckpoel haar volgers op YouTube een inkijk in haar leven op en naast de redactie van Studio Brussel. In haar jongste video op Linde Vlogt ging ze met de auto op zoek naar haar collega Stijn Van de Voorde om hem een hart onder de riem te steken tijdens een lange wandeltocht. Eén probleem: Linde liet haar blik soms afdwalen van de weg naar de camera en nam haar toestel vast tijdens het rijden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Een manoeuvre waarop ze commentaar kreeg. Zoals van Veva Daniels, woordvoerder van het Agentschap Wegen en Verkeer, die tweette: “Hey Linde, leuk filmpje. Maar je weet toch dat je tijdens het rijden je handen aan het stuur moet houden en dat een ­camera vastnemen verboden is? Heel erg jammer om te zien hoe je deze regels zo makkelijk langs je heen laat gaan.”

© Youtube

Intussen sloeg Linde al mea culpa in haar ochtendshow Linde Staat Op en beloofde ze het nooit meer te doen. “Ik heb onder mijn voeten gekregen van de mensen en ze hadden volkomen gelijk. Als gsm’en achter het stuur niet mag, dan mag vloggen zeker niet.”

Stef Willems, woordvoerder van het Vlaams instituut voor verkeersveiligheid VIAS, ­bevestigt dat.

“Het is levensgevaarlijk. Wie in de camera kijkt, let niet op de weg. Er zal dan maar net een kind oversteken. Al ­rijdend vloggen raden we dan ook ten stelligste af.”

Studies toonden aan dat ­afleiding achter het stuur een grote invloed heeft op het rijgedrag. Zo ga je onbewust trager rijden en vermindert de reactietijd op een gevaarlijke situatie. “Een ongeval is in een fractie van een seconde gebeurd. Hoeveel mensen zeggen niet dat ze bij een ­ongeval het slachtoffer niet gezien hadden?”, zegt ­verkeersexpert Kris Peeters, die het vloggen en rijden dan ook afraadt.

116 euro boete

Het is ook gewoon strafbaar. Net zoals je je gsm niet mag vasthouden, mag je ook niet met een vlogcamera in de hand rondrijden. “In de wet staat dat je ten alle tijden je voertuig in de hand moet houden”, zegt Willems. “Gebeurt dat niet, dan kan de politie je daarvoor beboeten.”

Wie betrapt wordt met zijn vlogcamera in de hand achter het stuur, mag rekenen op een boete van 116 euro. Net zoals bij niet-handsfree bellen.