Direct naar artikelinhoud
tour de france

Sagan vloert Colbrelli na prangende spurt en neemt geel over van pechvogel Gaviria

Beeld AFP

De tweede rit van de Tour de France was een prooi voor Peter Sagan. De Slovaakse wereldkampioen hield Sonny Colbrelli af en neemt de gele trui over van Fernando Gaviria. Die laatste raakte in de slotfase betrokken bij een valpartij.

De tickets voor de vroege vlucht waren andermaal goedkoop. Sylvain Chavanel, Dion Smith en Michael Gogl zonderden zich vrij snel af van de grote meute. Niet veel later stond de eerste en enige beklimming van de dag op het menu: de Côte de Pouzauges, een helling van 1 kilometer aan 3,9 procent. Smith bereikte als eerste de top en snoepte zo de bolletjestrui af van Kévin Ledanois.

Vervolgens leek Gogl gebeten te zijn door een insect. In elk geval: de Oostenrijker liet zich inlopen. En ook Smith haakte voorin (bewust) af. Missie volbracht voor de renner van Wanty-Groupe Gobert. Nadien stond Chavanel er alleen voor. Het begin van een eenzame namiddag voor de Franse veteraan van Direct Energie.

Beeld REUTERS

Opgave Sánchez, pech Gaviria

Onderweg gaf Tsgabu Grmay er wegens hevige buikkrampen de brui aan - de eerste opgave van deze Tour was een feit. Wat later een nieuwe exit. En niet de minste: Luis León Sánchez. De Spanjaard van Astana kon niet meer verder na een zware val.

Op 13 kilometer van de streep was de onemanshow van Chavanel ten einde. Nadien wederom een hectische slotfase, met een nieuwe tuimelperte als gevolg. Onder meer Michael Matthews en Fernando Gaviria waren erbij betrokken. Peter Sagan profiteerde optimaal en snelde naar de zege en de leiderstrui. Sonny Colbrelli en Arnaud Démare maakten de top drie compleet. Timothy Dupont werd zesde.

Twitter bericht wordt geladen...

Beeld Photo News
Beeld Photo News
Beeld Photo News
Beeld Photo News

Live

  1. Sagan wint!

    Peter Sagan klaart de klus! De Slovaak houdt maar nét Colbrelli af en verovert meteen ook de gele trui.

  2. Gaviria betrokken bij val!

    Gaviria is betrokken bij een valpartij! Ook Matthews en Impey horen tot de slachtoffers. De orde flink verstoord. Laatste kilometer!

  3. Quick.Step op kop!

    Quick.Step op kop! Lampaert neemt nu het commando over van Terpstra. Klaar Gaviria straks weer de klus?

  4. Durbridge valt

    Ook Durbrigde maakt kennis met het Franse asfalt. Gelukkig neemt hij niemand mee in zijn val. Nog vier kilometer!

  5. Kittel lek

    Neen, Marcel Kittel zal ook de tweede etappe niet winnen. De Duitse spurtbom krijgt af te rekenen met een lekke band. Weg mogelijk zege. Overmorgen een nieuwe kans.

  6. Sky op kop

    De manschappen van Team Sky jagen het tempo de hoogte in. Zo kan Froome enigszins op een veilige wijze de absolute finale induiken.

  7. Nog 10 km: Machtssprint

    Net voor het ingaan van de laatste kilometer stijgt het wegdek naar 3 à 4 procent. En dat blijft zo tot aan de finish. Met andere woorden, een sprint voor krachtpatsers. Greipel moet dit wel aankunnen. 

  8. Bonus voor Chavanel, Gilbert en Thomas

    Chavanel pakt de drie seconden bonus en wordt meteen erna gegrepen. Gilbert en Thomas rapen de andere kruimels op.

  9. Bonusseconden te rapen

    Binnen vier kilometer vallen er weer bonusseconden te rapen. Wat doet het peloton? Gisteren sprokkelde Oliver Naesen één bonificatieseconde, waardoor AG2R van 22 naar 4 is gegaan in de volgorde van de wagens.

  10. Pech voor Démare

    Arnaud Démare kampt met een lekke band. De Franse sprinter wordt door de volgwagen van Hilaire Van der Schueren terug richting de grote meute gebracht.

  11. Yates betrokken bij valpartij

    Het is voorlopig niet de Tour van Adam Yates. De broer van Simon is net zoals gisteren betrokken bij een valpartij. Gelukkig zonder erg. Yates wordt momenteel terug naar het peloton gebracht door teammaat Jack Bauer.

    Twitter bericht wordt geladen...

  12. Anderhalve minuut

    De moedige Chavanel rijdt nog anderhalve minuut voor de grote meute uit. 't Is duidelijk wie de Prijs van de Strijdlust straks in ontvangst mag nemen.

  13. Opgave Sánchez!

    Luis León Sánchez geeft er de brui aan! Slecht nieuws voor Astana. Jakob Fuglsang mist een belangrijke pion in de rest van de Tour.

  14. Zware val Luis León Sánchez!

    Luis León Sánchez is zwaar ten val gekomen en schudt het hoofd. Einde Tour? Het ziet er alvast niet goed uit!

    Twitter bericht wordt geladen...

  15. Beelden tussensprint

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. 2'30"

    Door de tussensprint is Chavanel weer wat van zijn voorsprong kwijt. Het peloton nadert tot op 2 minuten en 30 seconden van de eenzame leider. Een nieuwe massasprint in La Roche-sur-Yon lijkt onvermijdbaar. 

    Beeld AP
  17. Sagan vloert Gaviria

    Sagan doet een zaakje voor groen en wint het sprintje voor de tweede plek van geletruidrager Gaviria. Kristoff en Démare werden respectievelijk vierde en vijfde. 

  18. Chavanel pakt volle buit

    Chavanel pakt logischerwijs de volle buit bij de tussensprint. Wie is zo meteen de snelste van het peloton?

  19. Opgave Grmay door buikkrampen

    De reden van de opgave van Tsgabu Grmay is bekend. De Ethiopiër kampte met hevige buikkrampen en kon niet meer verder. 

  20. Opnieuw 4 minuten

    Het peloton speelt met Chavanel. De Fransman krijgt plots wat meer speelruimte. Het verschil bedraagt opnieuw vier minuten. Intussen neemt BMC het commando over van Quick.Step Floors.

  21. Quick.Step doet het werk

    Twitter bericht wordt geladen...

  22. Twitter bericht wordt geladen...

  23. Nog 75 km: Voorsprong slinkt

    Chavanel verliest tijd. Logisch. Zijn voorsprong bedraagt drie minuten. Nog 75 kilometer tot de streep.

  24. D'hoore wint in Giro Rosa

    Leuk nieuws: Jolien D'hoore heeft de derde etappe van de Giro Rosa gewonnen. Knappe prestatie van onze landgenote. 

  25. Valpartij Molard

    Pech voor Rudy Molard. De Fransman van FDJ smakt hard tegen de grond. Even bekomen, maar Molard zit nu toch weer op z'n fiets. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. 43 km/u gemiddeld

    Na twee uur koers heeft Chavanel 86 kilometer afgelegd. Met andere woorden: het gemiddelde bedraagt 43 km/u.

  27. Exit Grmay

    De eerste opgave van de Tour is een feit. Tsgabu Grmay van Trek-Segafredo geeft er de brui aan - allicht wegens ziekte.

    Twitter bericht wordt geladen...

  28. Lotto-Soudal zonder speedgel in ploegentijdrit

    Lotto-Soudal mag morgen geen speedgel gebruiken in de ploegentijdrit. “We mogen niet van de UCI. Dat hebben ze ons via mail laten weten”, luidt het bij Lotto. ”Hadden we een klassementsrenner gehad, of de ploegentijdrit konden winnen, dan hadden we dat misschien aangevochten. Maar nu is dat zinloos om er een groot spel van te maken."

  29. Nog 100 kilometer

    Nog honderd kilometer voor de boeg. Chavanel rijdt 4 minuten en 28 seconden voor het peloton uit. In de achtergrond bepalen de troepen van Quick.Step Floors nog steeds het tempo.

  30. Vierende Chavanel

    Chavanel schenkt zijn ploegleider Jean-René Bernaudeau een mooi verjaardagscadeau. Die laatste blaast vandaag 62 kaarsjes uit. Wanneer Bernaudeau onderweg in de hoogte wordt gehouden, steekt Chavanel z’n handen in de lucht. Mooi moment.

    Twitter bericht wordt geladen...

  31. Craddock heeft het lastig

    Lawson Craddock moet soms het peloton laten rijden, maar keert wel telkens terug. Haalt de Texaan straks de finish? In elk geval: chapeau.

  32. Twitter bericht wordt geladen...

  33. Wie volgt Marcel Kint op?

    Aankomen in La Roche-sur-Yon vandaag in de Tour. Het zoveelste Tourstadje zonder noemenswaardige geschiedenis horen wij u denken. Niets is minder waar. Ruim 80 jaar geleden triomfeerde de langst regerende wereldkampioen op de weg er in de Tour. Een Belg nog wel: Marcel Kint.

    Lees er HIER meer over! 

  34. 3'30" voor Chavanel

    Rustig dagje voor het peloton. Slechts één renner voorop: Sylvain Chavanel. De Fransman heeft een voorgift van 3 minuten en 30 seconden. In de achtergrond rijdt Belgisch kampioen Yves Lampaert op kop.

  35. Verraderlijke finish

    De finish is niet helemaal vlak. "Vals plat", stelt parcoursbouwer Thierry Gouvenou. "Net voor het ingaan van de laatste kilometer stijgt het naar 3 à 4 procent en dat blijft zo tot aan de finish." Met andere woorden, een sprint voor krachtpatsers zoals Peter Sagan, Marcel Kittel, André Greipel of Arnaud Démare, al weten ook Fernando Gaviria, die de openingsetappe won, en Dylan Groenewegen zo'n finish wel te pruimen. En wie weet kan John Degenkolb, Michael Matthews, Alexander Kristoff, Christophe Laporte of Timothy Dupont wel verrassen.  

    Twitter bericht wordt geladen...

  36. Chavanel alleen, Gogl gegrepen

    Vreemde taferelen voorin. Gogl lijkt gebeten te zijn door een insect en laat zich inlopen. Daarnaast laat ook Smith begaan - missie volbracht. Chavanel staat er prompt alleen voor.

  37. Wie wordt bergkoning?

    Dion Smith heeft net zoals Kévin Ledanois één punt in het bergklassement. Wie rijdt er dan morgen in de bolletjestrui rond? Antwoord: diegene die straks het best staat in het algemene klassement. Allicht Smith, aangezien Ledanois gisteren op meer dan drie minuten van ritwinnaar Gaviria finishte.

  38. Recordhouder Chavanel

    Vluchter Chavanel verscheen gisteren voor de achttiende keer aan de startvan de Ronde van Frankrijk. Daarmee is hij nu alleen recordhouder.

    De 39-jarige Fransman was er sinds 2001 onafgebroken bij in La Grande Boucle. 'La Machine' deelde tot dusver het record van zeventien Tours met de Amerikaan George Hincapie, de Australiër Stuart O'Grady en de Duitser Jens Voigt.

    Zijn beste notering in het eindklassement realiseerde Chavanel in 2009, toen werd hij 18e. Hij behaalde drie ritzeges in de Tour, één in 2008 en twee in 2010. In 2010 reed hij twee dagen in de gele trui. 

  39. Smith eerste boven

    Dion Smith pakt uit met een forse versnelling, zijn metgezellen hebben geen antwoord klaar. De renner van Wanty-Groupe Gobert bereikt zo als eerste de top van de Côte de Pouzauges. 

  40. Enige helling van de dag

    Zo meteen begint het drietal aan de enige helling van de dag: de Côte de Pouzauges, een klim van één kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 3,9%. Het peloton volgt op drie minuten.

  41. Craddock is gestart

    Lawson Craddock liep gisteren een breuk in het linkerschouderblad op. En toch reed de 26-jarige Amerikaan van EF Education-First Drapac de rit uit. Sterker nog: Craddock rijdt vandaag opnieuw mee. Respect.

    Twitter bericht wordt geladen...

  42. 2'30"

    De vroege vlucht is vertrokken! Net zoals gisteren bestaat de kopgroep uit drie renners. Het leiderstrio heeft inmiddels een bonus van 2 minuten en 30 seconden op het peloton.

  43. Kopgroep van 3 renners

    Drie renners zonderen zich af van de grote meute. De namen: Sylvain Chavanel (Direct Energie), Dion Smith (Wanty-Groupe Gobert) en Michael Gogl (Trek-Segafredo). Wat doet het peloton?

  44. Late uitval Naesen bleek tactische zet

    Oliver Naesen knalde gisteren in de slotfase prompt weg uit het peloton. De ex-Belgische kampioen sprokkelde zo aan de laatste tussensprint alsnog een bonificatieseconde. Een tactische zet, zo bleek. “We hadden met AG2R volgwagen 22. En dat vond ik persoonlijk wat ver”, aldus Oli. “Zeker als kopman Bardet na mechanische pech gedepanneerd moet worden. Dat had niet goed geweest met oog op de etappe richting Roubaix. Vandaar dat ik dat secondje gepakt heb, waardoor de ploeg nu van 22 naar 4 is gegaan in de volgorde van de wagens. En het is mooi meegenomen dat ik nu vierde sta in de Tour. Waarschijnlijk mijn hoogste ranking ooit hier.”

    Beeld Photo News
  45. Vertrokken

    Ze zijn vertrokken! Op papier biedt deze rit een tweede kans voor de sprinters, in totaal krijgen ze naar schatting acht opportuniteiten. Aangezien iedereen nog fris is en de kans op waaiervorming klein is, mag dus verwacht worden dat de sprinters deze kans zullen grijpen. 

  46. Officieuze start

    De renners hebben zich in Mouilleron-Saint-Germain op gang getrokken. Binnen een tiental minuten volgt de officiële start.

  47. Opnieuw pech voor favorieten?

    Afwachten wordt het of iedereen recht blijft deze keer. Gisteren kenden enkele favorieten heel wat pech in het slot. Zo verloren Porte, Froome en Yates al 51 seconden. Quintana verging het nog slechter en hij kijkt al tegen een achterstand van 1:15 aan op Dumoulin, Nibali, Bardet en Uran. 

  48. Eén hindernis

    Na 28 kilometer ligt de enige hindernis van de dag: de Côte de Pouzauges, 1 kilometer aan 3,9 procent. Daar kan het enige bergpunt verdiend worden. Gisteren pakte Kévin Ledanois de eerste bergtrui, ongetwijfeld zal vandaag een klein sprintje bergop volgen om het tweede punt.  

  49. Thuishaven Voeckler

    Goedemiddag, beste wielerliefhebbers. De rit van vandaag start in het dorpje Mouilleron-Saint-Germain, de thuishaven van de Franse oud-renner Thomas Voeckler. Die laatste is intussen actief in de Tour voor televisiezender France Télévisions en voor ASO. Om 13u20 wordt de start gegeven.

    Twitter bericht wordt geladen...