Welkom in de Kim Jong-un Beachclub: het megalomaan resort van Grote Leider heeft werkelijk alles

© AFP

Of het er ooit écht ging komen, werd betwijfeld. En of het de grandeur zou hebben die was aangekondigd, was ook niet zeker. Maar het pompeuze, superdeluxe beachresort in Wonsan dat de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un al jaren plant, nadert nu zijn voltooiing. Dat blijkt uit satellietbeelden die gisteren werden vrijgegeven. Het resort is immens van omvang en biedt alle denkbare faciliteiten. Wat nu alleen nog ontbreekt, zijn buitenlandse toeristen met zakken vol geld. Of die ook zullen komen, is niet zeker.

peter mijlemans

Ook Kim Jong-un spreekt bij het begin van het nieuwe jaar zijn volk toe. Hij had het dit jaar over de nieuwe hefbomen voor de economie. Een daarvan, zo stelde hij, zal het toerisme worden. Hij verwees expliciet naar het Wonsan-Kalma Beach Resort, in het zuidoosten van het land, als een van de absolute prioriteiten. Hij heeft een boontje voor de plek, wegens de jeugdherinneringen aan zijn zomervakanties. Hij heeft er ook zelf een buitenverblijf, dat een beetje op een belegerde burcht lijkt.

De naam ‘Wonsan-Kalma Beach Resort’ duikt al enkele jaren op, als een soort monster van Loch Ness waarmee in het buitenland gespot wordt. De Grote Leider droomt al sinds 2013 van dat exclusieve toeristische bruggenhoofd, maar dat leek vooral een luchtkasteel te zijn. De voorbije jaren kwam van de realisatie niet veel in huis.

Nu blijken de werken in een zesde versnelling geschoten, door een algemene mobilisatie van bouwvakkers. Kim had de werven in het voorjaar van 2018 bezocht, en sprak zijn ontgoocheling uit over de vorderingen. Hij vond een van de weinige constructies die er wel waren, ongepast en lelijk. Hij liet vervolgens een groot deel van de site hertekenen en fors uitbreiden. Hotels van dertig verdiepingen hoog, winkels voor dure merken en extra speelhallen: die moesten er komen, zei hij. “Laten we een strandcomplex bouwen dat de wereld nog nooit heeft gezien.” Al doet het grondplan wel erg sterk denken aan de manier waarop de exclusieve strandresorts in Florida zijn uitgebouwd.

Feestje op 10 oktober

Uit satellietbeelden die eind december zijn genomen en gisteren werden gepubliceerd, blijkt dat de uitbrander van Kim niet in dovemansoren is gevallen. Het complex nadert met een rotvaart zijn voltooiing. Analisten van 38north, die de situatie in het land volgen, zijn verbaasd hoe de site in minder dan een jaar tijd volledig is hertekend. Meer dan honderd gebouwen, waarvan de meeste meerdere verdiepingen hoog, lijken enkel nog te wachten op de inrichting. Minstens twaalf torenhoge hotels zijn er opgetrokken. Sommige al aangelegde delen – zoals een olympisch zwembad – zijn weer verdwenen, en hebben plaats geruimd voor een wildwaterbaan en een waterpretpark. Er ligt ook een spiksplinternieuwe jachthaven, er staat een klein voetbalstadion in de steigers, speelhallen zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten en ook het bioscoopcomplex is nagenoeg klaar. Tegelijkertijd is ook de omgeving ‘aangekleed’ met lanen, wandelboulevards en kleine parken.

Op 10 oktober, de verjaardag van de stichting van de Arbeiderspartij van Korea, moet het resort plechtig worden geopend. Volgens de analisten is, op basis van wat ze zien, die datum perfect haalbaar. Het wordt een feestje waarmee Kim de rest van de wereld een neus zal zetten. En zijn volk wil tonen dat het land een economische tijger is die álles kan realiseren, zelfs al gaat het gebukt onder zware sancties.

Buitenlandse cash

Waarop het dan wachten is? Op boekingen van toeristen. Het is alvast niet de bedoeling dat de gasten uit het straatarme land zelf komen. Buitenlandse toeristen met zakken vol geld, daarop mikt het regime. Buitenlandse cash. Letterlijk, want door de internationale sancties is Noord-Korea afgesneden van het elektronische betalingsverkeer.

Om die buitenlanders te ontvangen, werd op de militaire luchthaven van Wonsan een internationale terminal geopend. Vorig jaar zijn de visaverplichtingen voor Chinese bezoekers al versoepeld, en van de dooi met Zuid-Korea wordt gebruikgemaakt om ook vanuit Seoul gasten te ontvangen. Maar de vraag blijft of toeristen echt happig zullen zijn om te komen, met de grillige reputatie van de Grote Leider en zijn militaire apparaat in het achterhoofd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer