© rr

Foto ontbijt wekt wrevel

Een folder over een benefietontbijt van N-VA ten voordele van dierenwelzijn in Kasterlee veroorzaakt wat ongenoegen en hilariteit op sociale media. Op de folder staat een foto met spek en worst terwijl het om een vegetarisch ontbijt gaat.

BART VAN DEN LANGENBERGH

“Een beeld zegt meer dan duizend woorden.” Deze tekst stuurde John Crombez, voorzitter van sp.a, vrijdag via Twitter de wereld in. Hij postte ook de foto waarmee N-VA arrondissement Turnhout reclame maakt voor een benefietontbijt op zondag 1 oktober in het ontmoetingscentrum van Kasterlee ten voordele van het dierenwelzijn. Op het beeld staat een groot bord met een flinke lap spek, een braadworst en een omelet afgebeeld. “Niet echt gepast”, luiden heel wat reacties op het internet. Te meer omdat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) als gastspreker is uitgenodigd. “Zoek de fout”, postte de partij Groen op haar Facebookpagina.

Volledig vegetarisch

Uiteindelijk bleek het niet te gaan om de officiële folder van het ontbijt. Op de echte folder staat een foto zonder spek en worst, maar wel met honden, poezen en konijnen.

“De foute foto is helaas in de folder gesukkeld van de kleine N-VA-afdelingen van Ravels, Baarle-Hertog en Vorselaar. Vermoedelijk heeft de drukker een standaardbeeld bij de tekst van het ontbijt geplaatst”, zegt Paul Van Miert, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA in Turnhout. “Het ontbijt is volledig vegetarisch, maar dat hadden we niet expliciet op de officiële flyer gezet om geen mensen af te schrikken. Onze partijleden Yoleen Van Camp en Savannah van Dongen zijn net overtuigde vegetariërs en organiseren mee het ontbijt.”

De opbrengst van het benefietontbijt is bestemd voor de Kempense dierencentra VOC Neteland, Veeweyde, De Poezemoeders en Unco-Jerry. “Vanuit de Kempense N-VA willen we iets doen voor die afdelingen. De opbrengst van het ontbijt gaat naar die vier organisaties”, legt Jeroen Van de Water, voorzitter van N-VA Kasterlee, uit.

Weyts en Crombez

Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) plaatste vrijdagmiddag ook al een reactie op de tweet van John Crombez met daaronder de juiste folder. “Bedankt vr plotse bekommernis vr dierenwelzijn. Houwen zo. Deze uitnodiging blijkt correcte, 100% vegetarisch! Uw tafel w gereserveerd”, stond er te lezen in Twittertaal.