April was vrij warme, maar ook natte en sombere maand

© BELGA

April was relatief warm, al zullen we de voorbije maand vooral herinneren als somber en nat. Het KMI registreerde zelfs de vierde natste aprilmaand van de huidige referentieperiode (1991-2020). Voor Ukkel was april al de zevende opeenvolgende maand met meer neerslag dan gemiddeld.

mts
Bron: BELGA

Zonder de laatste dagen mee te tellen, kan de maand april in twee worden gedeeld. Van de 1ste tot de 14de lagen de temperaturen de hele tijd boven hun respectievelijke normalen, terwijl ze vanaf de 15de tot en met de 27ste eronder lagen, zo stelt het KMI. De laatste dagen van de maand waren dan weer net iets warmer. Uiteindelijk komt de gemiddelde temperatuur met 10,9 graden daardoor zeer dicht bij de normale waarde (10,4 graden). 

Net als de voorbije twee maanden, vielen vooral de hoge minimumtemperaturen op. De gemiddelde minimumtemperatuur lag met 7,3 graden ruim 1 graad boven de normale waarde. De temperaturen varieerden in Ukkel tussen 1,1 graad (op 23 april) en 24,1 graden (op 6 april). 

Nooit méér regen

Tijdens de periode van oktober 2023 tot april 2024 viel er 690,5 mm neerslag in Ukkel. Dat is de grootste hoeveelheid voor de periode oktober-april sinds het begin van de waarnemingen in 1833.

In totaal viel er vorige maand 81,1 mm neerslag in Ukkel (normale waarde is 46,7 mm). Die hoeveelheid viel op 22 dagen, een bijzonder hoog aantal regendagen. Het record voor de huidige referentieperiode staat op 23 regendagen (2001). De minste neerslag viel vorige maand in Belgisch Lotharingen, de meeste neerslag viel dan weer aan de kust. Er werden ook elf onweersdagen geregistreerd. 

Hoewel het KMI de afgelopen maand geen enkele dag met een volledig betrokken hemel registreerde, bedroeg de zonneschijnduur de afgelopen maand slechts 132 uur en 50 minuten in Ukkel, terwijl dat normaal 171 uur en 16 minuten is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen